AFP
NOS NieuwsAangepast

'Ook Fiat Chrysler sjoemelt met diesels in Amerika'

Autofabrikant Fiat Chrysler heeft volgens de Amerikaanse milieuwaakhond EPA net als Volkswagen gebruik gemaakt van sjoemelsoftware. Volgens de EPA stoten zo'n 104.000 auto's van het concern, waaronder de Jeep Grand Cherokee en de Ram-pickup, te veel schadelijke stoffen uit.

Alle modellen hebben een 3-liter dieselmotor. Door de bekendmaking daalde het aandeel Fiat Chrysler op enig moment met 16 procent.

"Het verzwijgen van de aanwezigheid van software die de uitstoot aanpast is een ernstige wetsovertreding, die kan resulteren in de vervuiling van de lucht die we inademen", zegt een woordvoerder van de EPA.

Fiat Chrysler zegt "teleurgesteld" te zijn in de beschuldigingen van de autoriteiten en is niet van plan modellen uit de showrooms te halen. Topman Sergio Marchionne weerspreekt ook de vergelijking met automaker Volkswagen, dat eerder met de billen bloot moest vanwege gesjoemel. "Wij hebben niets gedaan dat niet mocht", aldus de Fiat Chrysler-topman. "De kwestie wordt groter gemaakt dan hij is."

Topman Volkswagen

De aankondiging van EPA komt een dag nadat Volkswagen in een Amerikaanse strafzaak schuld bekende vanwege het sjoemelsoftwareschandaal. Volkswagen moet in de VS zo'n 4,3 miljard dollar betalen vanwege het frauderen met de uitstoot van diesels.

Begin deze week werd een Amerikaanse topman van Volkswagen opgepakt vanwege het schandaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl