NOS NieuwsAangepast

Koenders: Nederland zeer alert op Russische hacks

'Het is zeer, zeer belangrijk de vinger aan de pols te houden'

Amerikaanse veiligheidsexperts zijn ervan overtuigd dat ook Nederland het doelwit wordt van Russische cyberoperaties. "Ik heb daar geen concrete aanwijzingen voor, maar ik ben niet naïef", zegt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken tegen de NOS.

Vorige week concludeerden Amerikaanse inlichtingendiensten in een rapport dat de Russische president Poetin opdracht had gegeven voor het hacken van e-mails van de Democratische Partij. De Amerikanen verwachten dat de Russen hetzelfde gaan proberen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

Minister Koenders is in Washington, onder meer om te kijken of de Amerikanen specifieke informatie hebben die wijst op een Russische dreiging tegen Nederland. "De Nederlandse regering is zeer, zeer alert", zegt Koenders.

Het is belangrijk om de vinger aan de pols te houden.

Bert Koenders over Rusland

Koenders sprak in de Amerikaanse hoofdstad met de invloedrijke senator John McCain. Die liet zich eerder kritisch uit over de 'softe' manier waarop president Obama zich opstelde richting Rusland na de hacks bij de Democratische Partij.

"Ik heb met hem de zorgen gedeeld die we ook in Nederland hebben over dit type activiteiten van Rusland", zegt Koenders. Hij doelt daarbij op de Russische communicatie over de oorzaken van de MH17-ramp. "Ik heb daartoe de Russische ambassadeur op het matje geroepen. Het is belangrijk om de vinger aan de pols te houden."

Kaarten tegen de borst

Koenders was deze week in New York, waar Donald Trump zijn regering aan het vormen is en zich voorbereidt op zijn inauguratie. Het is traditie dat de gekozen president zich in de periode tussen verkiezingen en inauguratie laat begeleiden door diplomaten van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij helpen de nieuwe president als buitenlandse leiders en diplomaten met hem willen praten.

Maar bij Trump is dat anders; hij laat zich niet begeleiden. Voor Koenders is het dan ook moeilijker om diplomatieke kanalen te openen met de aanstaande regering. "Ze houden de kaarten tegen de borst", zegt hij. Contact opnemen kan volgens Koenders pas als de nieuwe regering is gevormd. "Maar ik leg wel vast contacten met mensen binnen het netwerk van Trump."

Klimaat, veiligheid en terreur

Het voornaamste doel van Koenders' bezoek aan de Verenigde Staten is het benadrukken van het belang van samenwerking tussen Europa en de Verenigde Staten. "In een tijd waarin zowel Europa als de Verenigde Staten verdeeld lijken, is die ontzettend nodig."

Ik vind dat er ruimte moet zijn voor nieuwe mensen.

Bert Koenders over Donald Trump

Trump zegt tot nu toe vooral een America First-beleid te willen voeren. Hij twijfelt er openlijk over of Amerika wel aan zijn NAVO-verplichtingen moet voldoen. Toch maakt Koenders zich nog geen zorgen.

"Het betekent dat er veel werk aan de winkel is. Juist wanneer je verschillende opvattingen hebt over klimaat, veiligheid en terreur is het belangrijk dat de samenwerking zich bewijst. Daarom ben ik hier: om de relatie tussen Europa en de VS te versterken en zorgen weg te nemen."

Dat dit de komende vier jaar in samenspel zal zijn met een president die een politieke buitenstaander is zonder bestuurlijke ervaring, vindt Koenders geen bezwaar. "Ik vind dat er ruimte moet zijn voor nieuwe mensen. Je hoeft geen bepaalde achtergrond te hebben of school gevolgd te hebben om politiek te bedrijven. Het gaat om je normen, waarden en wens om samen te werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl