NOS NieuwsAangepast

'Trump heeft kwaliteiten als spreker, maar was ook warrig'

Binnen 24 uur hebben we ze allebei gezien en gehoord: Barack Obama, die na acht jaar presidentschap afzwaait, en zijn opvolger Donald Trump. Obama hield zijn afscheidsspeech in zijn thuisstad Chicago; Trump gaf een persconferentie in zijn eigen Trump Tower in New York.

Hun optredens waren totaal verschillend, zegt Lars Duursma van coachingsbureau Debatrix. "Bij Obama blijft de kracht van de woorden overeind staan, ook als je ze terugleest. Bij Trump klonk het heel overtuigend, maar als je het op papier ziet staan, blijkt het een heel warrig verhaal te zijn."

Warrig verhaal

Duursma zag het in de eerste minuten van de persconferentie van Trump vandaag al gebeuren. "Hij had het op een gegeven moment over de JSF. De zin daarop begon hij ineens over de gezondheidszorg in de VS. Het werd zo een heel warrig verhaal en dat zie je pas als je het later terugleest."

Toch heeft Trump zeker zijn kwaliteiten als spreker, zegt Duursma. "Hij gebruikt veelvuldig woorden als 'great' en 'fantastic'. Vaak eindigt hij daar zijn zinnen mee, zodat de zin opbouwt tot een climax. Het gebruik van dat soort woorden zorgt er ook voor dat het overtuigend klinkt."

Obama moest het in zijn toespraak volgens Duursma veel meer hebben van de boodschap. "Het was een typisch voorbeeld van zijn bindende retoriek. Hij zei tegen zijn achterban dat zij hem een beter mens hebben gemaakt en hij riep mensen op om bij te dragen aan de democratie. Hij liet zien dat mensen vooral mee moeten doen."

Iedereen kan zich voor even waardig opstellen, maar Obama deed het acht jaar lang.

Lars Duursma

Wat retoriek betreft komt Obama volgens Duursma veel presidentiëler over dan zijn opvolger. "Obama weet altijd zijn waardigheid te behouden. Op dit moment doen de Republikeinen alles om een streep te zetten door zijn Obamacare. Dat moet hem pijn doen, maar toch wist hij dat in zijn toespraak te onderdrukken. Hij laat zich niet gek maken, maar probeert in plaats daarvan draagvlak bij zijn achterban te zoeken voor de aanstaande machtsoverdracht."

Het is tekenend voor de afzwaaiend president. "Iedereen kan zich waardig gedragen voor een uur of misschien een week, maar Obama heeft het acht jaar lang gedaan."'

Duursma verwacht niet dat we die waardigheid in de toekomst ook bij Trump zullen zien. "Hij heeft tijdens zijn campagne vaak gezegd dat hij zich keurig kan gedragen, maar tot op de dag van vandaag kaffert hij mensen uit op Twitter. Dat doet hij ook nu hij is gekozen tot president. Ik verwacht niet dat hij daarmee zal stoppen als hij eenmaal is geïnaugureerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl