AFP
NOS NieuwsAangepast

'Er blijven nog veel vragen na de persconferentie van Trump'

We hebben er maanden op gewacht en in ruim een uur was het voorbij: de persconferentie van Donald Trump. "Het was inderdaad vrij kort", zegt correspondent Arjen van der Horst. "Veel vragen bleven onbeantwoord."

Een belangrijk deel van de persconferentie ging over de berichten dat Russische inlichtingendiensten belastend materiaal over Trump zouden hebben. Oorspronkelijk was de persconferentie bedoeld om duidelijkheid te geven over wat er met het zakenimperium van Trump zou gaan gebeuren, wanneer deze geïnaugureerd is als president.

Geen blind trust

Trump trekt zich terug uit zijn zakenimperium en zijn twee volwassen zoons gaan de bedrijven leiden, werd duidelijk uit de persconferentie. Trump zelf zal zich erbuiten houden. "Maar de critici zullen met dit plan geen genoegen nemen", zegt Van der Horst. "Trump blijft namelijk aandeelhouder. Zijn bedrijven worden niet ondergebracht in een blind trust, waarbij Trump geen enkele invloed meer zou hebben. In de constructie die nu is bekendgemaakt, moeten we maar geloven dat hij echt niets te zeggen heeft. Het blijft een familiebedrijf."

Trump kwam terug op zijn belofte dat zijn imperium geen nieuwe deals meer zou aangaan zolang hij president is. "Dat blijkt nu dus alleen nog te gelden voor deals met buitenlandse bedrijven. Hij zei dat met Amerikaanse bedrijven nog steeds nieuwe deals gesloten kunnen worden."

Ook over het afschaffen van Obamacare, een belangrijk speerpunt van de Republikeinen, gaf Trump niet heel veel duidelijkheid. "Bij de Republikeinen begint het besef in te dalen dat het heel moeilijk wordt om Obamacare in een keer van tafel te vegen. Nu zegt Trump dat de Republikeinen eerst aan een alternatief gaan werken, maar inhoudelijk zei hij daar niets over. Het kan dus nog wel even duren voordat Obamacare echt wordt afgeschaft."

Trump was relaxed. Hij werd wel boos, maar niet laaiend.

Correspondent Arjen van der Horst

Over het algemeen maakte Trump tijdens de persconferentie een ontspannen indruk, zegt Van der Horst. "Hij was relaxed. Hij is heel goed in het houden van dit soort persconferenties. Hij doet alles uit zijn hoofd en reageert snel. Hij beheerst dit."

Verschrikkelijk

Toch schoot Trump uit zijn slof toen hij een aanvaring kreeg met een journalist van CNN, zegt correspondent Wouter Zwart. Trump vindt dat CNN nepnieuws heeft gebracht door berichten te brengen over de kwestie met de Russische inlichtingendiensten. Hij wilde daarom de verslaggever van de Amerikaanse nieuwszender geen vraag laten stellen. "Jullie zijn verschrikkelijk. Jullie brengen nepnieuws", beet hij de CNN-verslaggever toe. "Jullie mogen niks vragen."

Trump ruziet met CNN-journalist: jouw organisatie is verschrikkelijk

"We zagen daar even een heel boze Donald Trump", zegt Zwart. "Het is ongekend dat een aanstaand president op deze manier iemand van de pers afmaakt."

Dit kan volgens Zwart een voorbode zijn van hoe we Trump als president zullen zien. "Ik hoor mensen hier zeggen dat hij straks ook zo gaat regeren. Mensen die hem kritisch gezind zijn, zal hij de mond snoeren."

Uiteindelijk wist Trump toch ook toen de rust te bewaren, vindt Arjen van der Horst. "Hij was hier wel boos, maar niet laaiend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl