NOS NieuwsAangepast

Rabobank wil miljard ophalen met uitgeven certificaten

De Rabobank wil minimaal 1 miljard euro ophalen bij beleggers om de buffers te versterken. De bank gaat nieuwe Rabobank Certificaten uitgeven.

Die certificaten zijn achtergestelde leningen met een couponrente van momenteel 6,5 procent. Ze kunnen gekocht worden door particuliere en institutionele beleggers. De bank heeft al voor 5,9 miljard euro aan certificaten uitstaan.

Het is de enige manier voor particulieren om te handelen in de Rabobank. De bank heeft namelijk geen aandelen die op de beurs worden verhandeld.

Ook andere banken zijn bezig geld op te halen. Volgens de Financial Times hebben banken wereldwijd dit jaar al 40 miljard opgehaald door de verkoop van obligaties. De rente is nu nog laag en daarom is schuldpapier van de banken voor beleggers aantrekkelijk. Banken spelen daarop in.

Tegenvaller

Tegelijkertijd met de aankondiging maakte de bank bekend dat er een flinke tegenvaller is. De bank moest afgelopen halfjaar 700 miljoen euro afschrijven op het belang op verzekeraar Achmea.

De Rabobank heeft 29 procent van de verzekeraar. Achmea stond voor 2,5 miljard euro in de boeken. De afschrijving is nodig omdat Achmea slechter presteert dan gedacht. De verzekeraar is aan het reorganiseren om de winstgevendheid te vergroten.

Volgens de bank wordt de tegenvaller meer dan gecompenseerd door de sterke omzetcijfers van de afgelopen maanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl