Certificaten Rabo naar de beurs
De Rabobank zet de deur van de coöperatieve bank op een kier. De bank gaat haar ledencertificaten naar de beurs brengen. Dat betekent dat volgend jaar ook externe en institutionele partijen via ledencertificaten kunnen beleggen in de bank. Nu is dat nog voorbehouden aan de leden van de Rabobank.
De stap is ingegeven omdat leden hun ledencertificaten massaal van de hand deden en de Rabobank stukken opkocht om de prijs op peil te houden. De ledencertificaten vormen een belangrijke bron van financiering van het eigen vermogen van de bank.
Uitbreiding, geen ommezwaai
Dat nu ook de ledencertificaten een beursnotering krijgen, is wel een "uniek gegeven," aldus financieel topman Bert Bruggink in het NOS Radio 1-journaal. Toch noemt hij het geen grote ommezwaai voor een coöperatieve bank als de Rabobank om eigen vermogen op de beurs te verhandelen. "We hebben al eigen vermogentitels genoteerd aan Euronext. In dat opzicht is het eerder een uitbreiding dan een ommezwaai."
Nu nog kunnen alleen leden van de Rabobank certificaten kopen. Die leveren een hoog rendement van 5,2 procent, maar daartegenover staat ook een hoger risico omdat de beleggers eerder hun geld kwijt zijn als de bank failliet zou gaan. Ook heeft de bank het recht om de vergoeding een jaar over te slaan.
Dumpen
Door onder meer de onrust na de nationalisatie van SNS Reaal en de Libor-affaire, waarbij Rabo-personeel had gefraudeerd, deden vanaf de zomer vorig jaar steeds meer leden hun certificaten van de hand. In november kwam de verkoopgolf op een hoogtepunt met een aanbod van 40 miljoen stukken.
Om te voorkomen dat de koers van de certificaten te hard daalt, koopt Rabobank de stukken op. Daarvoor heeft de bank zo'n 2 miljard euro gereserveerd.
Stabiliteit Rabobank
De kapitaalspositie van de Rabobank is nooit in gevaar gekomen door de verkoop van de ledencertificaten, aldus Bruggink. "Dat is ook geen reden om deze stap te ondernemen. Met een kapitaalratio van bijna 20 procent is de Rabobank één van de best gekapitaliseerde banken van de wereld."
Een belangrijke reden is wel dat de verhandelbaarheid van de stukken enorm toeneemt door ze naar de beurs te brengen, wat een fundament onder de koers legt, zo hoopt de Rabobank.
Belangstelling
Door een betere verhandelbaarheid komt een betere en stabielere prijs tot stand en dat verstevigt wel de kapitaalpositie van de bank. Met name grote beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, hebben veel belangstelling voor de stukken.
De vergoeding op de stukken zal omhoog gaan van 5,2 procent naar 6,5 procent. Als de certificaathouders ermee instemmen zal er vanaf eind januari 2014 in gehandeld kunnen worden.