Gasstoring Ede is 'beetje behelpen, maar we zijn er voor elkaar'

ANP

Geen warme douche, gas om op te koken of centrale verwarming voor Arno Aben (54) in het Gelderse Ede. Hij woont in een flat in de wijk Maandereng, waar 500 huishoudens met hetzelfde probleem kampen. "Ik heb een magnetronmaaltijd gegeten en wat kaarsjes aangestoken", zegt Aben.

Het is vervelend, maar hij maakt er geen groot probleem van. "In mijn huis is het aangenaam, ik zit gewoon in mijn badjas met joggingbroek." Mocht het echt nodig zijn, dan kan de Edenaar altijd nog bij familie in de buurt terecht.

Door een lek is in Ede water in een gasleiding terechtgekomen. Volgens netbeheerder Liander kan de storing nog het hele weekend duren. Er is een noodopvang ingericht in congrescentrum De Reehorst. Wethouder Leon Meijer laat weten dat het daar vanavond niet druk was.

Arno Aben ontdekte vanmorgen vroeg al dat er een probleem was met de ketel. "Ik was om zes uur opgestaan en merkte dat die het niet goed deed. Toen ik om half acht wilde bellen, hoorde ik dat er een grote storing was." Sindsdien zit hij zonder gas.

'Ik red me wel'

De stroom werkt wel, dus Aben kan tv kijken. Hij heeft een waterkoker voor als hij toch wat warm water nodig heeft. De Edenaar werkt bij een ziekenhuis in de buurt, dus ook daar kan hij morgen eventueel terecht voor een douche. "Ik red me wel", lacht Aben.

Maar hij helpt ook de andere flatbewoners. "Ik heb tegen mijn buurvrouw gezegd dat ze de gaskraan dicht moet draaien." Ook met de onder- en bovenburen heeft hij gepraat over de storing.

"Normaal werken we en dan spreek je elkaar niet zo vaak", zegt de Edenaar. "Maar in een situatie als deze ben je er wel voor elkaar."