1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Jessica Engels / NOS Ooggetuige
NOS NieuwsAangepast

Nu extreme gladheid in Oost- en Zuid-Nederland

In het oosten en zuidoosten van het land is het op dit moment extreem glad door ijzel. Er zijn tientallen ongelukken gebeurd. In de provincies Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg is daarom nog altijd code oranje van kracht. Dat betekent dat mensen wordt afgeraden om de weg op te gaan.

Naar verwachting houdt de gladheid in Limburg ook in de nacht nog aan. De A2 van de Belgische grens tot Oost-Maarland was enige tijd dicht. Ook op de A50 en A73 zijn de problemen groot. Rijkswaterstaat zet in Limburg nieuwe calamiteitenwagens in, met de naam Lava Storm, die een hete zoutoplossing op het wegdek spuiten. De ijslaag verdwijnt dan direct.

In Utrecht, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe is het inmiddels beter op de weg. Daar geldt nu code geel. Dat houdt in dat mensen nog voorzichtig moeten zijn, maar dat de ergste gladheid voorbij is.

Code groen voor westen

In de westelijke kustprovincies (Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland) zijn de problemen al even achter de rug. Daar geldt sinds het begin van de middag code groen.

De gladheid in Nederland heeft tot zeker 467 ongelukken op de snelwegen geleid. Een automobilist uit het Gelderse Ochten is overleden, nadat hij met zijn auto in de sloot naast de A15 bij IJzendoorn was beland.

Bij Lochem (Gld.) raakte aan het begin van de avond een brandweerwagen van de weg en botste tegen een boom. Een brandweerman raakte gewond; hij kwam met zijn voet bekneld te zitten. Hij was met z'n collega's op weg naar een ongeluk.

Rijkswaterstaat heeft tot nu toe 11,8 miljoen kilo zout gestrooid. "Dat is veel", verzekert een woordvoerder. "Maar het was ook nodig."

Vallend ijs

In Rotterdam is de Erasmusbrug voor fietsers en voetgangers afgesloten vanwege vallend ijs, meldt de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl