Politieagenten voor terminal 2 van vliegveld Fort Lauderdale waar de aanslag plaatsvond AFP

De verdachte van de schietpartij op het vliegveld van Fort Lauderdale (Florida) kampte met ernstige psychische problemen, heeft de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst FBI bevestigd. De 26-jarige Esteban Santiago werd gisteravond opgepakt nadat hij op de luchthaven vijf mensen had doodgeschoten en acht mensen had verwond. Hij kwam met een vlucht uit Alaska en opende plotseling het vuur in de bagagehal.

Santiago is een Irak-veteraan en een voormalige reservist. Hij diende in de Nationale Garde en werd afgelopen zomer ontslagen wegens "onvoldoende prestaties", aldus een legerwoordvoerder. De man droeg een militair identiteitsbewijs bij zich.

Waarschuwing

Santiago waarschuwde de FBI afgelopen november voor de waandenkbeelden waar hij aan leed. Hij liep een FBI-kantoor in Anchorage binnen om te zeggen dat hij stemmen hoorde van de CIA die hem aanzetten tot het bekijken van video's van Islamitische Staat. Daarop werd Santiago overgedragen aan de lokale autoriteiten en kreeg hij een behandeling om hem te bevrijden van zijn wanen, bevestigt ook zijn broer.

De man verkeerde al eerder in psychische nood, nadat hij in 2010 een jaar als militair in Irak had gediend. Hij keerde terug uit de strijd met symptomen van het posttraumatisch stressstoornis (PTSS).

Over Santiago's motief voor de aanslag in Fort Lauderdale is nog niets bekend. De veiligheidsdiensten sluiten terrorisme als terreurmotief niet uit.

Meerdere doden op vliegveld Florida na schietpartij

Santiago pleegde de aanslag met een semi-automatisch handwapen, dat hij in zijn ruimbagage had meegenomen. In de VS is dat toegestaan, mits het wapen in een afgesloten wapenkoffer is opgeborgen, meldt correspondent Wouter Zwart.

Nadat hij was geland, en zijn koffer had teruggekregen, ging de man de wc in, haalde zijn wapen tevoorschijn en opende vervolgens het vuur op de reizigers bij de bagagebanden in terminal 2. Volgens Zwart staat vast dat hij gericht mikte op mensen; zo zou hij slachtoffers door het hoofd hebben geschoten.

De arrestatie van Santiago verliep relatief eenvoudig. Na de schietpartij gooide hij zijn wapen neer en ging hij met gespreide armen en benen op de grond liggen, waarna de politie hem overmeesterde.

STER reclame