Gastarbeiders in Qatar
NOS NieuwsAangepast

Hof verwerpt klacht tegen FIFA over stadionbouw Qatar

Het gerechtshof in de Zwitserse stad Zürich heeft een klacht van de vakbond FNV en vakbonden uit Bangladesh over de slechte arbeidsomstandigheden bij de bouwprojecten voor het WK in Qatar afgewezen. De bonden hadden de wereldvoetbalbond FIFA voor de rechter gedaagd vanwege schending van de mensenrechten bij de bouw van de stadions voor het WK van 2022.

Met de zaak wilden de vakbonden afdwingen dat de FIFA in Qatar arbeidshervormingen afdwingt. Ook wilden ze dat de FIFA toegaf dat het een slechte beslissing is geweest het WK aan Qatar toe te kennen.

Volgens de vakbonden negeert de rechter met de beslissing de invloedrijke positie van de FIFA. Advocaat Liesbeth Zegveld denkt dat het Zwitserse hof de zaak niet heeft aangedurfd. "Dat is jammer en past niet in een tijd waarin mensen niet bang zijn om ernstige schendingen van mensenrechten aan de kaak te stellen", zegt Zegveld.

Schadevergoeding

De Bengaalse gastarbeider Nadim Alam werd door de FNV als voorbeeld genoemd van de moderne slavernij waar de vakbond Qatar van beschuldigt. De bond eiste een schadevergoeding van 10.000 euro voor Alam.

Onder het huidige kafala-systeem in Qatar zijn ruim 1,7 miljoen buitenlandse arbeiders overgeleverd aan hun werkgever en praktisch rechtenloos; de bonden spreken van gedwongen arbeid.

De FIFA zegt de situatie in Qatar in de gaten te houden en bij de regering aan te dringen op behoorlijke en veilige arbeidsomstandigheden. De voetbalbond is blij met de uitspraak van de rechter in Zürich, die volgens FIFA aantoont dat de situatie in Qatar goed wordt gecontroleerd.

Controlesystemen

Volgens FIFA zijn de betrokken partijen bij de voorbereidingen op het WK in 2022 contractueel gebonden aan de arbeidsregels die zijn afgesproken. Ook zegt de organisatie dat de omstandigheden voor arbeiders met verschillende controlesystemen nauwlettend in de gaten worden gehouden.

De rechtbank heeft publiekelijk nog geen verklaring gegeven voor de uitspraak. Volgens FNV heeft de rechtbank de klacht verworpen, omdat de rechtbank verklaart niet bevoegd te zijn de zaak te behandelen. FNV beraadt zich op vervolgstappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl