Reuters

Voor de oorlog begon, was Aleppo als grootste stad van Syrië een levendige miljoenenstad. Voor toeristen een van de populairste steden van het land. Rebellen namen zo'n vier jaar geleden het oosten van Aleppo in, het westen bleef in handen van president Assad. Vanaf dat moment werd er aan de lopende band gevochten. Van de prachtige binnenstad, die veranderde in de frontlinie, is vrijwel niks meer over. 

Reuters-fotograaf Omar Sanadiki ging terug naar verschillende plekken waar hij voor de oorlog foto's maakte. Teruggaan naar waar hij vroeger vaak kwam, was emotioneel voor Sanadiki. 

"Ik huilde en wenste op dat moment dat ik de stad nooit eerder had gekend", zegt hij tegen een Britse nieuwszender. "Ik heb zoveel herinneringen op die plekken en het lukte me niet om de juiste foto's te maken. Het was moeilijk om de stad zo te zien."

Scroll het rode balletje heen en weer om het verschil te zien. 

De grote moskee van Aleppo in oktober 2010 en in december 2016
Een plein bij de de al-Sheebani school in juni 2009 en in december 2016

De leefomstandigheden in Aleppo zijn voor honderdduizenden ontheemden nog steeds verschrikkelijk. Maar er is een lichtpuntje: de situatie wordt momenteel niet erger. De bombardementen en gevechten zijn opgehouden en de mensen kunnen weer rondlopen op straat. Sinds jaren is er weer humanitaire hulp en worden gewonden geholpen in mobiele klinieken.

Shahba Mall, een van de grootste winkelcentra in Aleppo in oktober 2014 en in december 2016 Reuters
Plein bij de grote moskee in maart 2009 en in december 2016
Citadel van Aleppo in augustus 2010 en in december 2016
Aleppo voor de oorlog en tijdens de oorlog Reuters

STER reclame