EPA

Het was een aantal weken geleden nog onvoorstelbaar: een enorme kerstboom midden in het centrum van het Syrische Aleppo. Langzaam maar zeker lijken de bewoners het normale leven weer op te pakken in de stad. Tenminste, de mensen die het leven weer kúnnen oppakken, want meer dan 400.000 inwoners hebben geen huis, blijkt uit cijfers van de VN-organisatie UNHCR.

EPA

Sommige mensen hebben onderdak gevonden bij familie en vrienden. "Maar duizenden mensen wonen in onafgebouwde gebouwen of informele tentenkampen", zegt Roxanne Koenis, een woordvoerder van de UNHCR.

Zeker 116.000 inwoners raakten hun huis in het oosten van de stad kwijt. "Aleppo is helemaal verwoest en heeft veel hulp nodig", zei een woordvoerder van de Verenigde Naties gisteren. "Inwoners hebben gezondheidszorg nodig, water en sanitair, onderwijsprogramma's, huizen en elektriciteit."

Inmiddels zijn meer dan 10.000 kinderen ingeënt tegen polio en hebben 1,1 miljoen mensen weer water.

Woordvoerder UNHCR

De UNHCR verleent samen met het Rode Kruis en de rest van de VN-organisaties hulp aan die mensen. "We geven ze warme maaltijden en verzorgen sanitair", legt Iris van Deinse, woordvoerder van het Rode Kruis, uit. De afgelopen weken werden 11.500 gezinnen van warme maaltijden voorzien. "En vandaag zijn er nog vijf pompinstallaties voor water gebouwd." 

Ook worden er mobiele klinieken voor medische hulp geplaatst. "Inmiddels zijn meer dan 10.000 kinderen ingeënt tegen polio en hebben 1,1 miljoen mensen weer water", vertelt Koenis. 

Ook kregen 261.000 mensen een winterpakket met kleding, dekens, matrassen, slaapzakken, vloermatten en jerrycans. 

Eten voor 500.000 mensen

"Op 1 januari is er nog een molen voor bloem geplaatst. Die molen zorgt ervoor dat door het meel een half miljoen mensen kunnen eten", gaat Van Deinse verder. "Dat is al iets, maar we moeten ervoor zorgen dat het leven voor deze mensen draaglijker wordt, want draaglijk is het nu echt niet."

De humanitaire organisaties kunnen nog niet overal terecht door de aanwezigheid van onontplofte munitie en grote hoeveelheden puin. "De VN is samen met de gemeenten begonnen met puinruimen, maar er is veel groot materieel nodig", zegt Koenis. 

Inmiddels worden gebouwen weer gerenoveerd, maar het is onduidelijk hoelang het duurt voordat de ontheemden weer terechtkunnen in een veilig huis. 

Tijdens Kerst vierden we de geboorte van Jezus en de geboorte van een nieuw Aleppo.

George Bakhash, inwoner

In de delen van de stad die niet verwoest zijn, wordt het normale leven weer langzaam opgepakt. Mensen gaan naar de markt, aan het werk en vierden zelfs Kerst. "De feestelijke sfeer is geweldig. We vieren de geboorte van Jezus en de geboorte van een nieuw Aleppo", zei George Bakhash, een inwoner van de stad, tijdens een kerstviering in een kathedraal. 

De leefomstandigheden in Aleppo zijn voor de 400.000 ontheemden nog steeds verschrikkelijk. Maar er is een lichtpuntje: de situatie wordt momenteel niet erger. De bombardementen en gevechten zijn opgehouden en de mensen kunnen weer rondlopen op straat. Sinds jaren is er weer humanitaire hulp en worden gewonden geholpen in mobiele klinieken.

De situatie in Idlib, het gebied waar veel burgers en rebellen uit Oost-Aleppo naartoe zijn geëvacueerd, is een stuk slechter. 

"Ze bombarderen ons, maar ik weet niet waarom. Dat moet je de internationale coalitie vragen", vertelt Mohamad, een contactpersoon van de NOS, vandaag. "Ik wil zo graag terug naar Aleppo, maar dan weet ik zeker dat ze me daar gaan martelen. Het is echt moeilijk, want Aleppo zal altijd mijn thuis blijven."

STER reclame