Medewerkers van de Voedselbank Amersfoort aan het werk

'Doe jezelf niet tekort door niet naar de Voedselbank te gaan'

"Ik ben heel blij dat we iets ruimhartiger kunnen zijn. Wij krijgen gelukkig de laatste jaren steeds meer aanbod en er blijft spul over. Ik ben heel blij dat wij daarmee meer mensen kunnen helpen", zegt Cieka Galenkamp, coördinator van de Voedselbank Amersfoort.

Sinds 1 januari zijn de criteria voor het aanvragen van een voedselpakket versoepeld. De grens voor alleenstaanden is verhoogd van 180 naar 200 euro leefgeld per maand.

Rommel

Volgens Galenkamp zijn er steeds meer bedrijven die zich aan de Voedselbank willen verbinden doordat de organisatie beter is geworden en er flink is geïnvesteerd in de voedselveiligheid. Ook hebben steeds meer bedrijven duurzaamheid hoog op de agenda staan en daar past voedselverspilling niet bij.

"Voedsel weggooien dat nog goed is, is toch jammer. Rommel moeten we weggooien, maar goede spullen weggooien, dat wil niemand in Nederland", zegt Galenkamp.

Meer mensen kunnen pakket Voedselbank aanvragen

Cieka Galenkamp werkt al acht jaar als vrijwilliger bij de Voedselbank in Amersfoort en maakt de afweging wie een voedselpakket krijgt en wie niet.

"Op dit moment helpt Voedselbanken Nederland circa 90.000 huishoudens, terwijl het CBS en het Nibud zeggen dat 1,2 miljoen mensen in armoede leven. Wij bereiken dus nog geen tien procent. Door de verhoging van de norm kunnen we weer iets meer mensen gaan helpen, maar het blijft een druppel."

Galenkamp hoopt dat door de verhoging van de norm toch weer meer mensen gaan kijken of ze ook terecht kunnen bij de Voedselbank.

Waardeloze gesprekken

"Doe jezelf nou niet tekort door niet naar de Voedselbank te gaan", zegt ze. Volgens haar komt het maar weinig voor dat ze mensen moet weigeren. "Dat is in de acht jaar dat ik hier werk maar zo'n 50 keer gebeurd."

"Maar als het gebeurt, dan zijn dat vreselijke gesprekken", vindt Galenkamp. "Als iemand bijvoorbeeld heel zuinig is met energie, altijd in de kou zit en daardoor een abnormaal lage energierekening heeft en je moet dan zeggen dat ze daarom net boven de norm zitten, dat gaat mij door het hart. Dat zijn waardeloze gesprekken."

Horizon

Galenkamp vindt dat honger in Nederland niet zou mogen voorkomen. "En het is ook slecht voor de maatschappij. Als de maag gevuld is, dan kunnen mensen weer aan het werk. Dan kunnen ze weer andere dingen doen dan alleen maar leven van dag tot dag. Mensen krijgen weer horizon."

Bang dat er door door de verruiming van de norm straks te weinig voedsel is om te verdelen is ze niet. "We gaan ons niet door angst laten leiden. Als er niet meer genoeg spullen zijn dan moeten we zorgen dat we meer spullen krijgen."

Het zou een drama zijn als deze hulp er niet was.

Jonge moeder bij de Voedselbank Amersfoort

"Eten is heel belangrijk", zegt een man die drie tassen spullen meekrijgt voor zijn gezin. "Als ik hier geen eten zou krijgen, dan zitten we vast. Mijn uitgaven zijn hoger dan mijn inkomen. Ik betaal per maand al 868 euro aan mijn huurwoning." Ook een jonge moeder zegt niet zonder het voedselpakket te kunnen. "Het zou een drama zijn als deze hulp er niet was."

"Zonder deze hulp zou ik gewoon dagen hebben dat ik niet zou kunnen eten. Een droge boterham misschien voor mij en mijn kinderen", zegt een vrouw met twee zoons van 16 en 20 jaar.

"Het is natuurlijk wel een stap die je moet zetten. Het is een drempel die je over moet. Ik werk ook gewoon. En om dan hier te moeten komen van sorry, maar ik heb niet genoeg, ja dat is best lastig. Maar als je eenmaal die drempel over bent en je komt hier, dan is het toch wel heel fijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl