Anis Amri op foto's die zijn verspreid door de politie, kort na de aanslag in Berlijn
NOS NieuwsAangepast

Terrorist Anis Amri was na aanslag een paar uur in Amsterdam

De vermoedelijke dader van de aanslag op de Berlijnse kerstmarkt, Anis Amri, is na de aanslag ook een paar uur in Amsterdam geweest. De Tunesiër is twee dagen na de aanslag door camera's op Amsterdam Centraal geregistreerd.

Bekend was al dat Amri die woensdagochtend in Nijmegen was. Gebleken is nu dat hij vervolgens met de trein naar Amsterdam is gegaan. Nadat hij daar rond 13.20 uur was aangekomen, verliet hij het station, meldt minister Van der Steur in een Kamerbrief. Tegen 16.00 uur stapte Amri op de trein naar België.

De Duitse justitie sprak vanmiddag ook over Amri's reis door Nederland.

Duitse justitie over Amri's bezoek aan Nederland

Ook op station Brussel-Noord is Amri op camerabeelden gezien. Volgens de Belgische justitie was hij daar tussen pakweg 19.00 en 21.00 uur.

Anis Amri op station Brussel-Noord

Later reisde hij via Lyon naar Italië, waar hij in de nacht van donderdag op vrijdag werd doodgeschoten door een politieagent.

Handlanger

De Duitse justitie heeft verder bekendgemaakt dat een 26-jarige Tunesiër is vastgezet die beschouwd wordt als een handlanger van Amri. De man had op 18 december, de dag voor de aanslag, uitgebreid gedineerd met de aanslagpleger. Voor de Duitsers staat het inmiddels definitief vast dat Amri de dader is.

In het arrestatiebevel tegen de 26-jarige Tunesiër staat dat hij verdacht wordt van fraude; voor betrokkenheid bij of voorkennis van de aanslag is vooralsnog onvoldoende bewijs, zei een justitiewoordvoerder.

Een andere Tunesiër, die vaak met Amri gebeld heeft, wordt voorlopig als getuige beschouwd. Tegen hem is geen aanklacht geformuleerd.

Bij de doorzoeking van een asielzoekerscentrum in Berlijn zijn computers in beslag genomen. Een onderzoek moet uitwijzen of daar informatie op staat die betrekking heeft op de aanslag of op andere verdachte zaken.

Wijsvinger

Vandaag werd ook bekend dat Amri kort na de aanslag in Berlijn een camera passeerde bij het metrostation Bahnhof Zoo. Amri kijkt in de camera en steekt zijn wijsvinger omhoog, een IS-groet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl