Voedselpakketten
NOS NieuwsAangepast

Kom ik in aanmerking voor een voedselpakket?

Bijna anderhalf miljoen Nederlanders hebben een laag inkomen, blijkt uit cijfers van het CBS. Komen al die mensen in aanmerking voor hulp van voedselbanken? Dat weet Voedselbanken Nederland zelf niet. De organisatie hanteert namelijk een ander criterium voor een laag inkomen dan het CBS.

Een alleenstaande Nederlander zonder kinderen die aanspraak wil maken op een voedselpakket, mag volgens de nieuwe regels niet meer dan 200 euro aan 'leefgeld' overhouden per maand. Voor elk extra lid van het huishouden komt daar nog 80 euro bij. Dat kunnen dus mensen zijn die volgens het CBS een laag inkomen hebben. Maar dat hoeft niet.

Pien de Ruig van Voedselbanken Nederland: "We hebben ook vermogende klanten die wel een groot huis hebben, maar bijvoorbeeld een hoge hypotheekschuld en dus geen cash." Andersom kan ook: mensen kunnen een laag inkomen hebben, maar ook lage kosten, waardoor ze relatief meer leefgeld overhouden. De richtlijnen voor een persoonlijke berekening staan hier.

Wij kijken vooral naar wat de mensen netto te besteden hebben aan eten, drinken, cadeautjes en kleding. Echt wat mensen cash in de portemonnee hebben

Pien de Ruig van Voedselbanken Nederland

Wie denkt onder de grens van de voedselbanken te vallen en een pakket wil aanvragen, kan per mail een verzoek indienen bij een lokale voedselbank, te vinden via de website. Vervolgens kijkt een vrijwilliger van de organisatie er zelf naar, of neemt een andere erkende partij zoals een maatschappelijk werker, de diaconieën van kerken, het Riagg of de thuiszorg de aanvraag in behandeling.

Behalve op een voedselpakket kunnen klanten rekenen op hulp bij het oplossen van hun financiële problemen. Dat is verplicht: het achterliggende idee is dat de voedselhulp tijdelijk is.

Financieel plan verplicht

Sinds 1 januari zijn de eisen van Voedselbanken Nederland versoepeld. Dat kan doordat de organisatie structureel meer voedsel van bedrijven ontvangt. Hoeveel meer mensen nu aanspraak maken op een pakket, is onduidelijk, omdat het CBS dus andere cijfers bijhoudt. Daardoor weten de voedselbanken bijvoorbeeld nog niet of ze komend jaar alle vraag aankunnen.

Wat de voedselbanken zullen doen als er straks te veel mensen aankloppen? "Het zou natuurlijk een nachtmerrie zijn als we de criteria moeten terugdraaien", aldus De Ruig. "Maar de voedselbanken hebben ingeschat dat dit haalbaar is. Er is eten zat. Veel minder dan 1 procent van al het voedsel dat in Nederland wordt weggegooid, komt tot nu toe bij ons terecht. Dat moet gewoon beter verdeeld worden."

Nieuwe criteria voor het aanvragen van een voedselpakket

Aantal personenMaximum totaal aan leefgeld
1 persoon200 euro
2 volwassenen280 euro
1 volwassene en 1 kind280 euro
1 volwassene en 2 kinderen360 euro
2 volwassenen en 2 kinderen440 euro
1 volwassene en 3 kinderen440 euro

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl