Faraday Future wil automarkt veroveren, succes niet verzekerd

NOS / Nando Kasteleijn
Geschreven door
Nando Kasteleijn
Techredacteur

Stel je voor: je stapt in een auto die jou meteen herkent. De stoel wordt aangepast aan jouw houding en de auto kent jouw vaste routes en muzieksmaak. Faraday Future, een piepjonge automaker die met miljoenen uit China is opgezet, belooft dit waar te maken. Het bedrijf presenteerde zijn eerste auto in Las Vegas, aan de vooravond van tech-beurs CES.

Het voertuig, dat FF 91 heet, werd getoond tijdens een speciale perspresentatie. Journalisten van over de hele wereld en een hoop vipgasten waren uitgenodigd op een afgelegen locatie. Daar werden kosten noch moeite gespaard om hen van het toekomstige succes te overtuigen.

Makers Faraday Future: onze auto kan zelf parkeerplek vinden

Zo werd de auto allereerst via een videoverbinding gevraagd om zelfstandig naar een lege parkeerplek te rijden, om aan te tonen dat er slimme technologie in het voertuig zit. 

Volgens het bedrijf rijdt de volledig elektrische auto alles en iedereen eruit. Om dat te bewijzen werden er een Bentley, Ferrari en een Tesla in hoge vaart van het podium afgereden. De FF 91 volgde daarna. De boodschap van Faraday Future: niemand houdt ons bij.

Met hoge snelheid rijden Tesla en FF 91 het podium af

Of dat echt zo is, is afwachten. Soms leek het erop dat het bedrijf de toeschouwers iets te graag wilde overtuigen van het toekomstige succes van de wagen. Uitspraken als "we gaan de automarkt compleet veranderen" werden niet geschuwd. Dat terwijl er geen bewijs is dat dit Faraday Future gaat lukken.

Financiële problemen

Het gerucht gaat dat het bedrijf in financiële problemen zit. Toeleveranciers zouden zijn gestopt met het leveren van onderdelen omdat de rekeningen niet worden betaald. Faraday Future ontkent, maar onlangs stapten wel twee hooggeplaatste medewerkers op.

Faraday Future onthulde zijn auto op een speciaal daarvoor afgehuurd terrein NOS / Nando Kasteleijn

Niet de beste ingrediënten voor een nieuw automerk. Faraday Future wil in maart 300 exemplaren verkopen. Geïnteresseerden kunnen meedoen door 5000 dollar in te leggen. 

Het gaat het bedrijf waarschijnlijk wel lukken om 300 auto's te verkopen, maar de moeilijkste stap is de overgang op massaproductie. Het bedrijf heeft een fabriek in de buurt van Las Vegas maar ook daar zouden problemen zijn.

Daarnaast blijkt het lastig om uit het niets tienduizenden auto's op de markt te brengen. Autobedrijf Tesla worstelt daar ook mee.