NOS NieuwsAangepast

Video: hoe werkt het sluizenstelsel van de Maas?

De Maas zorgt sinds vorige week voor veel problemen bij Grave. Daar ramde donderdagavond een Duits binnenvaartschip in dichte mist een stuw kapot. Daardoor zakte het waterpeil daar tot drie meter.

De rivier, die in Zuid-Limburg ons land binnenkomt, is een regenrivier. Dat betekent dat de Maas bij veel regen volloopt, maar bij droogte bijna verdwijnt. Van nature is de Maas niet bevaarbaar, maar om toch scheepvaart mogelijk te maken, is er een stelsel van stuwen en sluizen gemaakt.

Hoe dat systeem werkt, wordt uitgelegd in onderstaande video.

Hoe werken de stuwen en sluizen in de Maas?

De scheepvaart ondervindt veel hinder van de kapotte stuw. De Maas is tussen Sambeek en Grave in beide richtingen gestremd en ook op het Maas-Waalkanaal tussen de sluizen Heumen en Weurt is geen scheepvaart mogelijk. Daardoor moeten grote schepen omvaren via Rotterdam en Antwerpen. Dat kost 14 tot 48 uur extra reistijd. Kleinere schepen kunnen omvaren via kanalen in Brabant.

Er wordt onderzocht hoe de stuw gerepareerd moet worden. Rijkswaterstaat hoopt binnen enkele dagen weer beperkte scheepvaart mogelijk te maken op het Maas-Waalkanaal door water vanuit de Maas in het kanaal te pompen. De bedoeling is zo het oorspronkelijke peil in het kanaal terug te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl