Regio 15

Agenten en politieteams hebben geërgerd gereageerd op de steunbetuiging van minister Ard van der Steur van Justitie op Twitter na geweld tegen hulpdiensten bij de jaarwisseling. Zo raakte een agent uit Den Haag zwaargewond toen hij werd aangereden. 

Van der Steur twitterde dat hij grote waardering heeft voor de inzet van de hulpdiensten. Dat schoot het politieteam van het Haagse stadsdeel Segbroek in het verkeerde keelgat. Op Twitter schreven de teamchefs naar de minister: "Soms past het u meer om te zwijgen. Dat is nu. Middelen om het werk te doen zijn ondermaats en (er is, red.) geen politieke steun." Inmiddels zijn de tweets verwijderd.

De ambulancebroeders die de agent na de aanrijding hebben gereanimeerd, werden door omstanders bestookt met vuurwerk. Tijdens de jaarwisseling werden agenten op diverse plaatsen aangevallen door groepen relschoppers.

Plaatsvervangend korpschef Van Essen noemde de aanval op de hulpdiensten in Den Haag al "een treurig dieptepunt". Hij wil dat agenten harder kunnen optreden tegen mensen die hulp in crisissituaties verhinderen.

Mooie woorden

Volgens voorzitter Van de Kamp van politievakbond ACP moeten agenten meer manieren krijgen om op te treden tegen mensen die hulpdiensten aanvallen. "Met mooie woorden kom je er niet meer. De politiek moet nu echt actie ondernemen en ons de middelen bieden waar we iets mee kunnen", zei hij voordat de minister zijn steunbetuiging verstuurde.

Van de Kamp denkt dat het geweld tegen hulpverleners erger is dan vorig jaar. "Mensen denken zo langzamerhand: daar gaan we weer. Maar we zijn er nu echt klaar mee. De politiek is nu echt aan zet."

Een aantal agenten heeft via sociale media een oproep geplaatst om de zwaargewonde agent een kaart te sturen met daarop een steunbetuiging.

STER reclame