NOS NieuwsAangepast

Minder incidenten bij jaarwisseling, wel geweld tegen hulpdiensten

Dit jaar waren er bij de jaarwisseling iets minder incidenten dan vorig jaar. De politie meldt dat er dit jaar 7114 geregistreerde incidenten waren ten opzichte van 7566 vorig jaar. Vorig jaar werden er 482 mensen aangehouden, dit jaar waren dat er iets meer: 492. De politie noemt de jaarwisseling vergelijkbaar met vorig jaar.

Volgens de politie zijn de vergrijpen die dit jaar zijn gepleegd echter zwaarder dan vorig jaar. Ook moest de politie twee keer vaker dan vorig jaar de brandweer beschermen bij het blussen.

Politiechef: 'Dit is toch te bizar voor woorden'

Op diverse plaatsen zijn politieagenten, brandweerlieden en andere hulpdienstmedewerkers aangevallen door groepen relschoppers. Plaatsvervangend korpschef Henk van Essen noemt het geweld tegen de hulpdiensten zorgwekkend.

Agent zwaargewond

Het absolute dieptepunt is volgens Van Essen het vuurwerk dat naar de ambulancebroeders werd gegooid die een agent probeerden te reanimeren nadat hij was aangereden door een auto. De agent ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Van Essen wil dat er harder opgetreden kan worden tegen mensen die hulpverleners in crisissituaties het werk onmogelijk maken. "We moeten duidelijk maken dat het te bizar voor woorden is dat hulpverleners met vuurwerk worden bestookt", zegt hij. Politievakbond ACP wil dat het kabinet agenten meer middelen geeft om op te treden wanneer hulpverleners met geweld worden gehinderd.

Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie is het met Van Essen eens dat geweld tegen de hulpverleners onacceptabel is. "Daarom eist het Openbaar Ministerie een dubbel zo hoge straf tijdens de jaarwisseling", liet hij via een woordvoerder weten.

Snelrecht

In totaal werd er dit jaar 79 keer geweld gebruikt tegen agenten. Ongeveer honderd mensen zijn aangehouden voor geweld tegen mensen met een publieke taak, zoals hulpverleners.

Bij het Openbaar Ministerie zijn vandaag 344 personen aangeleverd voor zaken naar aanleiding van de incidenten afgelopen nacht. Vorig jaar waren dat er 276. Zij zouden betrokken zijn geweest bij vernielingen, mishandeling, brandstichting of het afsteken van illegaal vuurwerk. Geen van de zaken kan via supersnelrecht worden behandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl