NOS NieuwsAangepast

Autobranden, vuurwerk, oliebollen en een baby

Nederland is 2017 op veel plekken feestelijk begonnen, maar er waren ook brandjes en andere kleine ongelukken. In Eindhoven stond een school in brand en op verschillende plekken in het land brandden auto's uit.

Autobranden

Dat gebeurde onder meer in Hoogezand, Oost-Souburg, Almelo, Vlissingen, Leiden en Utrecht. In die laatstgenoemde stad waren volgens RTV Utrecht meer dan twintig autobranden. Ook in Den Haag gingen auto's in vlammen op. Op foto's is te zien dat er drie auto's naast elkaar in brand staan. In de regio moest de brandweer meer dan veertig keer uitrukken voor een melding van een autobrand, meldt Omroep West.

Autobranden in Ypenburg.

Culemborg

En ook in Culemborg was het weer raak. Daar zijn tijdens de jaarwisseling twee auto's in vlammen opgegaan. De branden zijn waarschijnlijk aangestoken, schrijft Omroep Gelderland. Culemborg wordt de laatste tijd vaker opgeschrikt door autobranden. Eerder deze week vlogen in één nacht zes auto's in brand. Dat gebeurde na een grote brand in een voormalig zwembad dat komend jaar verbouwd zou worden tot moskee. Of de autobranden die daarop volgden met elkaar te maken hebben, wordt onderzocht.

Vuurpijl

Er waren ook andere branden. Zo was er in Lelystad brand in een Marskramer en kort na de jaarwisseling was het ook raak in een huis in het centrum van Nijmegen. Volgens de brandweer was er mogelijk een vuurpijl op het dak terechtgekomen. Het vuur werd door de brandweer snel geblust.

Ook dj's druk

DJ's draaien overuren tijdens oudjaar

Voor agenten, brandweerlieden en andere hulpverleners is de jaarwisseling een van de drukste nachten van het jaar. Maar ook andere beroepsgroepen hebben het druk. Dj's bijvoorbeeld.

Goed begin

Voor een stel uit Nijmegen begon het nieuwe jaar juist heel goed. Om precies 00.00 uur kwam hun zoon Gevaney ter wereld. Hij is de eerste baby die in 2017 in het Radboudumc in Nijmegen werd geboren. Of hij ook de eerste baby is die dit jaar in Nederland ter wereld kwam, is niet bekend.

En ook goed nieuwjaar-nieuws voor twee mensen uit Gelderland en Zeeland. Ze wonnen allebei 15 miljoen euro bij de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij. Wie het geld heeft gewonnen is niet bekendgemaakt.

En zoals dat past bij Oud en Nieuw waren er ook vooral veel oliebollen, liters champagne en veel vuurwerk. In de hoofdstad was een vuurwerkshow en ook in Rotterdam werd gisteren boven de Erasmusbrug vuurwerk afgestoken. Dat wordt al jaren gedaan. Ondanks de dichte mist kwamen er volgens RTV Rijnmond vele duizenden mensen op het spektakel af.

Zeewater

De rest van de dag staat voor veel mensen in het teken van uitkateren, uitslapen en weinig doen. Maar sommigen ruilen hun warme bed in voor de koude zee. In Scheveningen renden om 12.00 uur zo'n 10.000 mensen de zee in voor de traditionele nieuwjaarsduik. Ook op andere plekken in het land zijn op de eerste dag van het nieuwe jaar soortgelijke evenementen. Weerman Marco Verhoef waarschuwt deelnemers voor het koude zeewater.

Vuurwerkresten

Sommigen gaan niet zwemmen, maar maken de straten schoon. Duizenden Nederlanders gaan vandaag met bezems de straten op om de vuurwerkresten van afgelopen nacht op te ruimen. De vrijwilligers doen mee aan de actie Nieuwsjaarsvegen van de Stichting Nederland Schoon. De vrijwilligers hebben extra grote en stevige vuilniszakken gekregen waar ze de restjes van pijlen, rotjes en potten in kunnen doen.

Schoonmaakacties in verschillende plaatsen in Nederland, hier in Amsterdam

68 miljoen

Naar schatting is in Nederland afgelopen jaarwisseling voor 68 miljoen euro aan vuurwerk verkocht, zegt Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. Dat is iets meer dan het jaar ervoor. Toen werd ongeveer 65 miljoen euro besteed aan knallers een siervuurwerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl