ANP

In de nieuwjaarsnacht zijn bij het Oogziekenhuis Rotterdam veertien vuurwerkslachtoffers met oogletsel binnengebracht. Zeven van hen hebben blijvende schade opgelopen. Ze houden verminderd zicht of ogen die blind blijven of zelfs verwijderd moeten worden, zegt het Oogziekenhuis.  

Het meeste oogletsel werd veroorzaakt door legaal siervuurwerk. De helft van de slachtoffers was omstander en geen enkel slachtoffer had een vuurwerkbril op. Ze waren allemaal ouder dan twaalf.

De ernst van de letsels is net zo erg als vorig jaar, zegt oogarts Tjeerd de Faber. Het aantal slachtoffers dat in het Oogziekenhuis behandeld moet worden, zal zeker nog oplopen. Gedurende de eerste dagen van het jaar zullen nog vele slachtoffers uit het hele land voor behandeling naar Rotterdam moeten. 

149 blinde ogen

Oogartsen registreren voor de negende keer het aantal en de ernst van de oogletsels tijdens Oud en Nieuw. De afgelopen acht jaar zagen de oogartsen 1921 patiënten met 2340 beschadigde ogen. 149 ogen werden blind, waarvan er 64 moesten worden verwijderd. Steevast is de helft van de slachtoffers omstander.  

Het Oogziekenhuis Rotterdam, het Nederlands Oogheelkundig gezelschap en andere organisaties pleiten vanwege het onverminderd grote aantal oogletsels voor een verbod op consumentenvuurwerk. "In Nederland krijgen we het voor elkaar om in twee nachten door vuurwerk meer oogletsels te veroorzaken dan alle 512 oogtrauma's opgelopen door Amerikaanse troepen gedurende vier jaar militaire vijandelijkheden in Irak en Afghanistan", zeggen ze in een gezamenlijke verklaring.  

STER reclame