Patiënt wordt binnengebracht bij Het Oogziekenhuis in Rotterdam
NOS Nieuws

12 slachtoffers bij Het Oogziekenhuis in Rotterdam

Bij Het Oogziekenhuis in Rotterdam zijn afgelopen nacht twaalf vuurwerkslachtoffers binnengebracht. Meer dan de helft heeft blijvende schade aan de ogen, dat kan variëren van een blind tot een slechtziend oog. Twee mensen hebben beschadigingen aan beide ogen.

De helft van de slachtoffers werd als toeschouwer geraakt door rondvliegend vuurwerk. Het meeste letsel is veroorzaakt door siervuurwerk.

"De ernst van de letsels is dit jaar helaas iets heftiger dan vorig jaar", zegt Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van Het Nederland Oogheelkundig Gezelschap.

Moeilijk chirugie

Acht slachtoffers hebben tegen de artsen gezegd dat ze gewond zijn geraakt door legaal vuurwerk. Drie patiënten wisten niets over de herkomst van het vuurwerk. Een van de slachtoffers is geraakt door illegaal vuurwerk.

Zes mensen worden nu direct geopereerd. "Dit is moeilijke chirurgie. Die mensen hebben vaak ook meer dan één operatie nodig en ze gaan een heel lange revalidatietijd tegemoet", weet De Faber. "We gaan onze stinkende best doen om deze mensen er weer bovenop te helpen, maar het had beter voorkomen kunnen worden"

Een gewone bril helpt zeker niet als bescherming, aldus Faber. Een van de patiënten die vannacht zijn binnengebracht had een eigen bril en geen veiligheidsbril op. "Daar komt een stuk vuurwerk tegenaan, de bril breekt. Die scherven gaan dan het oog in en maken het oog kapot."

2140 beschadigde ogen

Een paar jaar geleden kreeg De Faber bezoek van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. "Sindsdien deelt hij vuurwerkbrillen uit onder basisschooljeugd en ik moet zeggen, geen van de ernstige slachtoffers zijn jonge kinderen, dus in onze regio werkt dat kennelijk goed. Dat is eigenlijk het enige goede nieuws dat ik zie." De Faber pleit voor een verbod op consumentenvuurwerk.

De oogartsen houden sinds 2008 bij hoeveel mensen oogletsel oplopen tijdens de jaarwisseling. Dat waren er in totaal 1761 met 2140 beschadigde ogen: 743 ogen liepen blijvende schade op, 134 ogen werden blind, 63 ogen moesten worden verwijderd.

De verwachting is dat het aantal slachtoffers bij Het Oogziekenhuis in Rotterdam vandaag nog zal oplopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl