Kim Jong-un tijdens zijn toespraak
NOS NieuwsAangepast

Kim Jong-un kondigt intercontinentale raket aan

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft in zijn nieuwjaarstoespraak de lancering van een intercontinentale raket aangekondigd. Met zo'n raket zou Noord-Korea de VS kunnen bedreigen met kernwapens.

Het afgelopen jaar voerde Noord-Korea verscheidene testlanceringen uit. In februari bracht het land een satelliet in de ruimte, wat wordt gezien als een belangrijke stap naar het lanceren van een intercontinentale raket. Toch denken deskundigen dat het nog jaren kan duren voor Noord-Korea in staat is een intercontinentale raket met kernkoppen te maken.

Kim Jong-un zei in een toespraak voor de Noord-Koreaanse televisie dat de voorbereidingen voor een testlancering van een intercontinentale raket ver gevorderd zijn. "Het onderzoek en de ontwikkeling van de modernste wapentechnologie zijn in de laatste fase", beweerde hij.

Kwaadaardig

Volgens Kim zal de ontwikkeling van kernwapens en raketten doorgaan zolang de VS zijn land bedreigt. "Wij moeten resoluut de verachtelijke en kwaadaardige bewegingen van de vijand afslaan die erop gericht zijn de pure en brandende liefde van het volk voor de partij te verzwakken", zei hij.

Tegen Noord-Korea gelden al tien jaar VN-sancties vanwege zijn rakettentests en zijn proeven met kernwapens. Afgelopen jaar werden nieuwe strafmaatregelen ingesteld nadat het land op 9 september zijn vijfde en grootste kernproef in tien jaar had gehouden. Volgens het regime was een waterstofbom tot ontploffing gebracht.

Kim Jong-un volgde in 2011 zijn overleden vader op. Sindsdien werkt Noord-Korea nog harder aan de ontwikkeling van zijn kernwapens en raketten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl