Siervuurwerk aan het begin van de Oudjaarsavond
NOS NieuwsAangepast

Laatste uren van 2016: brandjes en huisdieren met schrik

Met nog maar even te gaan voor de jaarwisseling, gaat er al heel wat siervuurwerk de lucht in. Ook zijn er op een aantal plekken brandjes en andere incidenten. Zo zijn in Utrecht brandweermannen bekogeld met vuurwerk.

De hulpdiensten waren uitgerukt voor een brand in de wijk Overvecht. De brandweermannen bleven ongedeerd. Tijdens Oudejaarsdag zijn verspreid over de provincie Utrecht zeker tien auto's in vlammen opgegaan.

Bange beestjes

Ondertussen verschijnen op sociale media allerlei filmpjes van mensen die in het donker vuurwerk afsteken. Honden en katten zijn minder blij met het geknal.

"Ik heb echt een bloedhekel aan dat vuurwerk; huisdieren in paniek", schrijft Koos Dirkse op Twitter. Op foto's is te zien dat sommige dieren een veilig plekje proberen te vinden in het huis. Zoals de kat van Marc Brouwer die in de afwasmachine is gekropen.

Op een aantal plaatsen in Nederland waren de eerste vuurwerkshows al vroeg op de avond een feit. In Katwijk was er een om 18.00 uur; exact het moment waarop afsteken is toegestaan.

Op NPO 1 is rond middernacht live het Nationaal Aftelmoment met een grote vuurwerkshow bij het Scheepvaartmuseum te zien.

In Rotterdam is het Nationale Vuurwerk op de Erasmusbrug. Uit veiligheidsoverwegingen zijn de toegangswegen naar de brug afgezet met vrachtwagens.

Eerder op de dag was carbidschieten de enige legale manier om te knallen. Een lokale traditie waarbij voorwerpen als voetballen op een melkbus worden gestopt en daarna weggeschoten. Niet zonder risico, in Friesland raakten enkele mensen zwaargewond door carbidschieten.

Door het hele land waren er overdag Oudjaarsevenementen. Zo was er in Scheveningen een muziekfeest ter voorbereiding van het grote vreugdevuur om middernacht. Duizenden pallets zijn opgestapeld en gaan tijdens de jaarwisseling in vlammen op.

Heel Nederland viert Oud en Nieuw

De jaarwisseling gaat voor velen hand in hand met oliebollen en champagne. Op sociale media staan talloze foto's en filmpjes van bollen die gebakken worden, of schalen die gevuld zijn met de lekkernijen.

De een maakt ze met krenten, de ander met stukjes sinaasappel, maar echt opvallend is de oliedel. Een oliebol met een kleine frikandel aan de binnenkant. De snack wordt gemaakt in het Oost-Brabantse De Mortel.

"Sommigen gingen voor poedersuiker erop, anderen voor mayo en een paar mensen combineerden het", zegt een van de makers tegen Omroep Brabant.

Lijst der lijsten

De Top 2000 is aangekomen bij de absolute toppers van de lijst. Tot vlak voor middernacht zijn de meest favoriete popklassiekers te horen op de radio. Fans twitteren dat ze helemaal klaar zijn voor de ontknoping van de 'lijst der lijsten'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl