Nagemaakte Cobra's
NOS NieuwsAangepast

Politie onderzoekt gevaarlijk namaakvuurwerk

De Cobra, het zwaarste illegale vuurwerk dat in Nederland in omloop is, blijkt op grote schaal te worden nagemaakt. De politie probeert erachter te komen waar de nep-Cobra’s precies vandaan komen.

Het originele Cobra-vuurwerk wordt gemaakt in een fabriekje op het platteland van Italië. De zwaarste soort heeft een verwoestende kracht. Inmiddels blijkt dat het vuurwerk minutieus wordt nagemaakt, inclusief de Italiaanse etiketten. Waar dat gebeurt is onduidelijk; waarschijnlijk in China of Oost-Europa.

Slechte kwaliteit

Volgens de politie zijn de originele Cobra’s levensgevaarlijk en geldt dat voor de namaakvarianten al helemaal. "Daarvan weten we totaal niet hoe ze gefabriceerd zijn", zegt vuurwerkdeskundige Ad Nieuwdorp van de politie. De kwaliteit van het vuurwerk is volgens hem soms erg slecht. "De lontjes en de plastic dopjes op de koker kunnen losraken, waardoor het flitspoeder eruit lekt." Juist met vriesweer kan dat poeder door statische elektriciteit al tot ontploffing komen.

Originele en nagemaakte Cobra's bij het NFI

Volgens de politie zijn zo’n twintig verschillende soorten van de Cobra in omloop in Nederland, deels echt en deels namaak. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doet onderzoek naar de precieze samenstelling van het illegale knalvuurwerk.

"We kijken in eerste instantie naar de lading", vertelt onderzoeker Karlijn Bezemer van het NFI. "Wat zit er voor kruit in? Maar we zoeken ook naar kleurverschillen op de kokers en de plastic doppen."

Het NFI onderzoekt echte en nagemaakte Cobra's

Het NFI doet ook een 'elementenanalyse' van het plastic in het vuurwerk. "We kijken echt diep in dat plastic om te checken wat er allemaal in zit", zegt Bezemer. "Aan de hand daarvan proberen we te herleiden wat de herkomst van het vuurwerk is."

Volgens de politie is dat belangrijke informatie. "Als we weten welke fabriek welke Cobra maakt, kunnen we dat aan de voorkant gaan stoppen", zegt Nieuwdorp. Het onderzoek van het NFI duurt naar verwachting nog enkele maanden.

De politie heeft de afgelopen tijd 25.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen, waaronder duizenden Cobra’s. Dat is minder dan vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl