De ravage aan de voordeur en in het huis
NOS NieuwsAangepast

Minder illegaal vuurwerk onderschept, maar vuurwerkbommen blijven

Vanmorgen kreeg een Brabants gezin een exploderende vuurwerkbom in de brievenbus. Het is een van de ernstige incidenten in de aanloop naar Oud en Nieuw. Toch is in Nederland het afgelopen jaar veel minder illegaal vuurwerk onderschept dan in 2015.

Uit de vuurwerkbarometer van het OM blijkt dat tot en met vorig weekend 25 ton in beslag is genomen. Die hoeveelheid was vorig jaar rond dezelfde tijd 44 ton, de jaarwisseling daarvoor is 33 ton illegaal vuurwerk ingenomen.

Buitenland

Onderscheppingen in het buitenland zijn niet meegenomen in de cijfers. Volgens vuurwerkexpert Ad Nieuwdorp van de Nationale Politie is dan ook niet hard te maken dat er sprake is van een forse daling. Zo werd afgelopen oktober 40.000 kilo verboden vuurwerk, bestemd voor Nederland, in beslag genomen in Duitsland.

Het vuurwerk werd bij bunkers in de omgeving van Kleef aangetroffen

"Je kunt de vuurwerkbarometer zien als een dagkoers", zegt Nieuwdorp. "De komende weken komt er beslist meer onderschept vuurwerk bij." Toch is volgens hem de afgelopen jaren een licht dalende trend zichtbaar in de hoeveelheid illegaal vuurwerk.

Desondanks is er de afgelopen 24 uur veel nieuws geweest rond de handel in verboden knallers en het afsteken ervan. Een overzicht van de meest opmerkelijke gebeurtenissen:

Op blote voeten gevlucht

Een Brabants gezin schrok vanmorgen vroeg wakker door een harde knal. De bewoonster van het huis in Etten-Leur dacht dat haar woning werd opgeblazen. "Ons huis was vol met rook", zei ze geschrokken tegen Omroep Brabant. "We zijn op blote voeten door het glas naar buiten gevlucht."

Een gordijn aan de deur vloog in brand, maar kon snel worden gedoofd. De voordeur was verwoest en er sneuvelde ook een raam verderop in de gang. Door de luchtdruk van de ontploffing zit er een barst in een binnendeur.

Haar zoontje vond tussen het glas en de puin de resten van een Cobra 6. Illegaal vuurwerk dat volgens de politie de kracht heeft van een kleine handgranaat. De bewoonster heeft geen idee waarom de knaller in haar brievenbus is gestopt.

Vuurwerk ontdekt na brand

Ook in Limburg was er vanmorgen opmerkelijk vuurwerknieuws. Bij een brand in de kelderruimte van een woning in Kerkrade werd per toeval een lading van 200 kilo illegaal vuurwerk gevonden. De politie vond ook een hennepplantage in het huis en nam twee auto's in beslag. De bewoners van het pand zijn opgepakt.

M16 en een tas vol wiet

Een 35-jarige man in Ridderkerk heeft waarschijnlijk spijt dat hij gisteravond illegaal vuurwerk afstak naast zijn auto. Agenten zagen het en reden achter de auto van de man aan. Op de A38 werd hij aangehouden. De politie vond in de auto een doosje met nitraten; illegale knallers.

Agenten namen daarna een kijkje in zijn huis en roken een sterke wietlucht. Ze vonden een tas met wiet en een zogeheten 'growtent' met wietplanten in de slaapkamer. Na langer zoeken vond de politie ook een automatisch geweer van het type M16.

In het Gelderse Neerijnen werd dezelfde avond op vergelijkbare wijze een wietkwekerij opgerold. Na een tip over een mogelijke lading illegaal vuurwerk, viel de politie een huis binnen. Op zolder stonden 73 hennepplanten. In de schuur vonden agenten 200 kilo vuurwerk.

Auto vol 'explosieven'

Aan de grens tussen Duitsland en Tsjechië is een Nederlander opgepakt met wat de politie 122 kilo springstof noemt. Het zou gaan om de grootste lading verboden Aziatisch vuurwerk die de Duitse politie dit jaareinde heeft opgespoord, meldt het ANP.

In de auto lagen 1268 verschillende soorten knallers. De 44-jarige Nederlander wordt vervolgd op basis van de wet op explosieven.

De man is niet de enige smokkelaar die vlak voor de jaarwisseling illegaal vuurwerk Nederland in probeert te krijgen. Volgens VerkeersInformatieDienst (VID) zorgden vuurwerktoeristen voor de tweede dag op een rij voor kilometerslange files in het grensgebied tussen Duitsland en Nederland.

Naar verluidt halen tienduizenden Nederlanders deze dagen over de grens vuurwerk. In Duitsland gelden minder strenge eisen voor vuurwerk. Ook in buurland België is zwaarder vuurwerk verkrijgbaar dan in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl