Door het plotseling gezakte waterpeil zijn de woonboten scheef komen te liggen
NOS NieuwsAangepast

Eigenaar scheve woonboot op de Maas: normaal is het hier prachtig

"Kijk nou, ons huisje. Alles ligt scheef." Resie Wijers uit het Limburgse Gennep staat wat beteuterd naar haar woonboot te kijken. Gisteren voer een Duitse binnenvaartschip tegen een sluis, waardoor het waterpeil in de Maas zakte naar het laagst mogelijke niveau. Veel woonboten die bij de Maas liggen, zijn daardoor scheef komen te liggen.

"We krijgen nog net geen water binnen op de boot", zegt Wijers. "Er zit nog een paar centimeter tussen het waterpeil en de ramen van de slaapkamers."

Woonboten hangen scheef; bewoners niet blij

Of er schade is, weet ze nog niet. "De woonboot ligt aan palen vast met een metalen constructie. We weten niet of daar iets is gebroken of gescheurd." Binnen is alles nog heel. "Het serviesgoed staat dicht op elkaar in de kast, zodat het niet kan gaan schuiven. En de kasten hebben we dicht getapet."

Voor alle zekerheid heeft ze de verzekering gebeld. "Ze zijn al langsgekomen. Ik hoop maar dat het gedekt is."

  • Maino Remmers / NOS
    Het waterpeil is bijna 2 meter gezakt
  • Maino Remmers / NOS
    De meeste woonboten houden het net aan droog
  • Maino Remmers / NOS
    De brandweer probeert met pompen te voorkomen dat de woonboten onder water lopen

Even verderop is haar buurman bezig zijn woonark te stabiliseren. "Deze ark weegt 260 ton en hangt nu aan twee palen. Die probeer ik nu wat te ontlasten."

Ook hij heeft nog geen natte voeten aan boord. "Binnen ziet het er perfect uit. Waarschijnlijk zullen we wel tijdelijk ergens anders moeten slapen. Als ik daarna mijn woonboot weer terug heb, teken ik daarvoor."

Als straks alles weer normaal is, is er niets mooiers dan op een woonboot wonen.

Resie Wijers' woonboot ligt scheef door het lage waterpeil

Dit soort woonbootongemakken is voor Wijers geen aanleiding om te verhuizen. "We wonen hier normaal gesproken prachtig. Als zoiets gebeurt, dan denk je wel even dat het beter is om in een huis te wonen. Maar als het volgende week allemaal weer normaal is, wil ik weer niets liever dan dit."

Ook de buurman denkt er niet over om het wonen op een woonboot vaarwel te zeggen. "We gaan er maar wat van maken hier. Het is niet anders. We wachten geduldig af wat er gaat gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl