Burgemeester: tijdens jaarwisseling voldoende politie in Culemborg
Waarnemend burgemeester Kees Jan de Vet (CDA) zegt dat er tijdens de jaarwisseling voldoende politiecapaciteit is in Culemborg. Hij zegt dat hij dat heeft afgesproken met de politie en het Openbaar Ministerie.
In een interview met Omroep Gelderland wil hij niet zeggen op welke manier de politie aanwezig is tijdens Oud en Nieuw. "Het lijkt me niet in het belang van het onderzoek dat ik me daar verder gedetailleerd over uitlaat", zegt De Vet.
Ook met zijn ambtenaren is de burgemeester nagegaan of er extra maatregelen nodig zijn. "U mag van mij verwachten dat we in Culemborg de jaarwisseling altijd op een zorgvuldige manier organiseren. Dat hebben we ook gedaan. Ik heb nog wel even nagelopen of alle aandacht daarin zit die we het moeten geven, gegeven de ervaringen van vannacht." De burgemeester zegt niet of dit tot aanpassingen heeft geleid.
Afgelopen nacht brandden in Culemborg zes auto's uit en een leegstaand zwembad dat wordt omgebouwd tot moskee. De Gelderse stad kampt al langer met een reeks autobranden.
Voortgang onderzoek
Burgemeester De Vet heeft vanmiddag ook overleg gehad met de politie en het Openbaar Ministerie over de voortgang van het onderzoek naar de brandstichtingen in Culemborg. "Dit is een ernstige kwestie. Ik vind het heel belangrijk voor Culemborg, de inwoners van Culemborg en voor het gevoel van veiligheid dat we grondig onderzoek doen. Dat heb ik afgesproken." Hij wil niet ingaan op de vraag of er een verband is tussen de autobranden en de brand in het leegstaande zwembad.
De burgemeester wil ook geen mededelingen doen over het verloop van het onderzoek. Wel merkt hij dat hij dat er veel onrust is onder de inwoners. Hij vindt het daarom belangrijk dat de daders snel worden opgespoord, omdat Culemborg al veel langer te maken heeft met autobranden. "Er zijn zelfs mensen in Culemborg van wie de auto een aantal malen in brand is gestoken. Dus dat is wat mij betreft beslist onacceptabel."
Het gesprek met de politie en het Openbaar Ministerie heeft hem ervan overtuigd dat het onderzoek naar de daders grondig wordt gedaan.
Vanmiddag heeft burgemeester De Vet ook een gesprek gehad met het bestuur van de moskee. Hij is ook bij een gebedsdienst geweest. Volgens hem is bij de ontmoeting over en weer vertrouwen uitgesproken.
In 2009 was het in Culemborg onrustig door een machtsstrijd tussen twee groepen jongeren. Het leidde er zelfs toe dat de ME werd ingezet om de Marokkaanse Nederlanders en Molukse Nederlanders uit elkaar te houden.
Tijdens Oud en Nieuw braken er toen opnieuw rellen uit, waarna de politie nog dagenlang in de wijk aanwezig was. Een noodverordening werd omgezet in een samenscholingsverbod dat de eerste helft van 2010 gold. Ook in de jaren daarna was het nog geregeld onrustig in Culemborg, vooral in de wijk Terweijde.