Protest in 2011 in Istanbul wegens de aanhouding van Ahmet Şık AFP

De prominente Turkse schrijver Ahmet Şık is aangehouden in verband met een bericht van hem op Twitter. Onbekend is wat de gewraakte tweet is.

Het staatspersbureau Anadolu meldt dat Şık is vastgenomen op grond van terroristische propaganda. Hij wordt beschuldigd van belediging van de overheid en van propaganda voor de Koerdische beweging PKK. De aanleiding voor de aanhouding zijn artikelen van Şıks hand in de krant Cumhuriyet en een tweet, schrijft Anadolu.

Een afgevaardigde van de oppositiepartij CHP zegt dat Şık de komende vijf dagen geen contact met een advocaat mag hebben. Het kan tot dertig dagen duren voor hij aan een rechter wordt voorgeleid.

Criticus van Gülen en Erdogan

Şık is een vooraanstaand criticus van de beweging van Gülen, die door de Turkse regering wordt gezien als de aanstichter van de couppoging van juli. Na de publicatie van zijn boek Het Leger van de Imam in 2011 zat Şık ook al een jaar vast.

Deze zomer zei Şık tegen het Duitse persbureau DPA dat zowel Gülen als president Erdogan voor de rechter moet worden gebracht. Gülen en Erdogan werkten nauw samen totdat het tot een breuk tussen de twee kwam.

In Turkije zijn na de couppoging 81 journalisten vastgezet. Meer dan 130 kranten en andere media zijn op last van de regering gesloten.

STER reclame