EPA
NOS NieuwsAangepast

Turkije, Rusland en Syrië kondigen bestand af

Het Syrische leger heeft een bestand afgekondigd, dat om middernacht ingaat. President Poetin bevestigt dat er een overeenkomst is over een wapenstilstand, die ook is ondertekend door Turkije.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken deelde vanochtend mee dat Turkije en Rusland garant staan voor het bestand. De Turken staan in voor de medewerking van de rebellen, de Russen voor die van het leger van president Assad. De VS zijn er niet bij betrokken.

Het bestand geldt volgens Syrië en Turkije niet voor IS en Fatah al-Sham, de Syrische tak van al-Qaida en extremistische groepen die daarmee verbonden zijn. Dat beperkt de reikwijdte van het bestand aanzienlijk, want zij hebben nog altijd grote delen van het land in handen.

Rusland

Rusland beperkt volgens de bestandsovereenkomst zijn militaire aanwezigheid in het land. Poetin deelde niet mee of Russische troepen worden teruggetrokken. Hij zei wel dat Rusland het internationale terrorisme in Syrië blijft bestrijden.

Het bestand moet worden gevolgd door vredesbesprekingen in Kazachstan. De Russische minister Lavrov zei dat de Amerikaanse regering zich na de beëdiging van president Trump bij het vredesproces kan aansluiten. Ook Saudi-Arabië, Egypte, Qatar, Irak en Jordanië zijn uitgenodigd om aan het vredesoverleg voor Syrië deel te nemen.

Turkije roept alle landen in de regio op zich achter de wapenstilstand te scharen. Als gevolg van het bestand worden alle luchtmachtoperaties gestaakt en zullen het leger en de rebellen niet streven naar verdere gebiedsuitbreiding, zegt Turkije.

De Syrische staatstelevisie zegt dat het bestand de weg vrijmaakt voor onderhandelingen om het conflict te beëindigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl