De Turkse minister Cavusoglu (rechts) en zijn Russische ambgenoot Lavrov
NOS NieuwsAangepast

Turkije: bij bestand moet Hezbollah weg uit Syrië

Turkije wil nog voor Nieuwjaar een bestand voor elkaar krijgen in Syrië, waarbij de Turken zich garant willen stellen voor de medewerking van de Syrische rebellen en de Russen voor het leger van president Assad. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu heeft dat gezegd in een toelichting op de berichten over een overeenkomst tussen Rusland en Turkije over Syrië.

Een onderdeel van de overeenkomst is wat betreft Turkije het vertrek van alle buitenlandse milities uit Syrië. Dat betekent bijvoorbeeld dat strijders van Hezbollah, die Assad steunen, terug naar Libanon moeten.

Cavusoglu zei dat er bijna een akkoord bereikt is met Rusland over een wapenstilstand in Syrië. Zijn opmerkingen lijken erop te duiden dat de besprekingen met Rusland moeizaam verlopen. Een struikelblok is waarschijnlijk het Turkse standpunt dat er in het toekomstige Syrië geen plaats meer is voor Bashar al-Assad.

De Turkse eis dat Hezbollah vertrekt, valt waarschijnlijk slecht in Iran, dat Assad en Hezbollah steunt. Iran en Rusland zijn de voornaamste bondgenoten van het Syrië van Assad.

Syrische rebellen hebben contact met Turkije over de wapenstilstand die in de maak is. Ze zouden de Russische eis afwijzen dat ze een bolwerk moeten opgeven in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus.

Invloedssferen

Volgens Russische bronnen circuleert er ook een ander scenario voor het toekomstige Syrië. In dat plan van Rusland, Turkije en Iran wordt Syrië opgedeeld in invloedssferen. President Assad zou nog een paar jaar kunnen aanblijven, tot een andere geschikte kandidaat uit zijn kring zich aandient.

Syrië wordt dan een federale staat, met autonomie voor de verschillende regio's. De macht van Assad zou geleidelijk worden ingeperkt.

Rusland zou dit plan in januari willen voorleggen aan alle partijen in het conflict. Het overleg daarover moet in Kazachstan plaatsvinden. Dat zou betekenen dat de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en de Europese Unie voorlopig buiten de beraadslagingen worden gehouden. De Europese landen en de Golfstaten zouden later bij het overleg worden betrokken. Aan die landen zou voornamelijk worden gevraagd om de kosten voor de wederopbouw van Syrië voor hun rekening te nemen.

Een anonieme Amerikaanse functionaris noemt het plan onrealistisch, omdat zo'n overeenkomst er niet kan komen zonder Amerikaanse betrokkenheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl