Trump zegt tegen Israël: hou vol tot ik president ben!

Schilderijen van Obama en Trump van de Keniaanse artiest Evans Yegon AFP

Donald Trump heeft opnieuw een opmerkelijke boodschap verspreid via de sociale media. Hij drukte Israël op het hart om nog even vol te houden, totdat hij volgende maand president is. Het is een reactie op het besluit van de VN-Veiligheidsraad van vorige week om Israël te veroordelen voor het blijven bouwen van nederzettingen in Palestijns gebied. 

De veroordeling kwam er doordat Amerika geen veto gebruikte. Trump is daar kwaad over. "We kunnen niet toestaan dat Israël met een dergelijke minachting en zo respectloos wordt behandeld."

Trump voegt daar in een tweede tweet aan toe: "Hou vol, Israël. Het is bijna 20 januari!" Op die datum neemt hij het stokje over van Barack Obama en wordt hij beëdigd als president.

Met zijn berichten neemt Trump een voorschot op een speech die minister van Buitenlandse Zaken Kerry vandaag houdt over de relatie tussen Israël en de Palestijnen, zegt correspondent Arjen van der Horst. 

Ook nu maakte Trump dus gebruik van Twitter voor een belangrijke boodschap op buitenlands gebied. Critici hebben hem opgeroepen om zaken over relaties met het buitenland te communiceren op de meer gebruikelijke manieren, maar dat doet hij dus niet. 

Relatie bekoeld

De tweets geven aan dat de relatie tussen Trump en Barack Obama duidelijk is bekoeld. Vlak na de verkiezing van Trump leken de twee nog af te stevenen op een soepele machtsoverdracht. Inmiddels uiten ze openlijk kritiek op elkaar en proberen ze elkaar ook te bestrijden.  

Zo streek Trump China tegen de haren in, in strijd met de Amerikaanse politiek, door te bellen met de leider van Taiwan. Obama verklaarde vorige week het grootste deel van de noordelijke wateren van de VS tot verboden gebied voor oliewinning, terwijl Trump juist wil inzetten op oliewinning. En gisteren zei Obama dat hij Trump had kunnen verslaan als hij voor een derde keer had mogen meedoen aan de verkiezingsrace. 

Trump twitterde erover dat het niet de probleemloze machtsoverdracht wordt die hij in gedachten had.