NOS SportAangepast

Vertrokken Guidetti: beslissing na tien slapeloze nachten genomen

Guidetti: dit gaat echt niet om geld

De Nederlandse volleybalbond en de speelsters hebben alles geprobeerd, maar na tien slapeloze nachten besloot Giovanni Guidetti de Oranje-volleybalsters in te ruilen voor het Turkse nationale team, om dicht bij zijn vrouw en pasgeboren kind in Istanbul te kunnen zijn.

In Turkije, waar Guidetti al werkzaam is als clubcoach van Vakifbank, licht de Italiaan zijn besluit tegenover de NOS toe: "Iedereen zegt dat een kind je leven verandert. Ik wist dat niet, tot het moment dat ik mijn kind in mijn armen had. Nu kies ik ervoor om 'vader Giovanni' te zijn, in plaats van 'coach Giovanni'..."

Tien minuten rijden

De Turkse bond heeft het slim gespeeld, legt Guidetti uit. "Ze gaven mij de mogelijkheid om twaalf maanden per jaar bij mijn dochter Alison te zijn, in plaats van zes. Dit veranderde alles. Ik ga straks het nationale team op tien minuten rijden van mijn huis trainen."

Een uitgelezen kans dus voor de Italiaanse succestrainer, die in januari van 2015 werd aangesteld als coach in Nederland. Maar toch voelt hij zich schuldig tegenover de Oranjevrouwen. Zijn besluit sloeg dan ook in als een bom bij de Nederlandse speelsters en de bond.

'Een speelster zei: we kunnen ook naar Istanbul komen'

Alles geprobeerd

"Ik heb meteen contact gehad met de Nevobo, nog voordat ik het met mijn vrouw heb besproken", zegt Guidetti. "De bond heeft alles geprobeerd om me te behouden: ze hebben mijn vrouw en kind ook een huis aangeboden in Arnhem, maar dat willen ze niet. En een speelster zei: geen probleem, dan komen we wel in Istanbul trainen. Maar dat is onmogelijk om te realiseren."

Guidetti worstelde, maar uiteindelijk kon hij alleen maar voor zijn gezin kiezen. "Het was de moeilijkste beslissing van mijn leven. Waarom zou ik een succesvol team verlaten? Waarom zou ik de plek waar ik het naar mijn zin heb verlaten, terwijl iedereen ook blij met mij is? Maar het zou egoïstisch zijn om in Nederland te blijven. Ik heb de juiste keuze gemaakt."

Geld heeft geen enkele rol gespeeld in zijn besluit, zegt Guidetti stellig. "Dan had ik twee of vier jaar geleden ook al voor de Turkse bond kunnen werken. Ik heb echt niet voor het geld gekozen."

Guidetti: dit team is geweldig, ook zonder mij

Onder Guidetti eindigden de Nederlandse volleybalsters in augustus bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro als vierde. Ook pakte de ploeg onder zijn leiding zilver op het EK en brons in de World Grand Prix. Volgens de Italiaan betekent zijn vertrek niet dat het hele programma richting de Spelen van 2020 nu instort.

"Ik ben vertrokken, niet het programma. Het is een heel sterk team met geweldige speelsters. Ze kunnen geweldig volleyballen, ook zonder mij. Mensen zullen van dit team blijven houden. De coach is belangrijk, maar hij kan ook allen maar goede resultaten boeken met een geweldig team. José Mourinho zou met PSV ook niet de Champions League kunnen winnen!"

Slöetjes: verdriet en teleurstelling overheerst

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl