Giovanni Guidetti
NOS SportAangepast

'Opstappen Guidetti is een donderslag bij heldere hemel'

Net als bij de selectie en de volleybond overheerst bij Maarten Tip, volleybalcommentator van de NOS, de verbazing over het plotselinge opstappen van bondscoach Giovanni Guidetti. Volgens Tip heeft Guidetti Oranje laten opbloeien en staan opvolgers in de rij.

Hoe komt dit nieuws aan bij jou?

"Dit komt echt aan als de bekende donderslag bij heldere hemel. Ik heb nooit signalen ontvangen, ben volledig verrast en de volleybalbond weet het pas een week of twee. Hij zal zich gerealiseerd hebben dat hij zijn gezin nauwelijks nog zou zien. Wel ben ik, in dat opzicht, verbaasd dat hij wel aan de slag gaat als bondscoach van Turkije."

"Dit is vreselijk voor het Nederlands volleybal. De bond heeft het nu, met Kerst, naar buiten gebracht omdat het in Italië en Turkije al was uitgelekt."

Wat heeft Guidetti Oranje gebracht?

"Hij heeft deelname aan de Olympische Spelen afgedwongen en het team een flinke stap verder geholpen. Hij zorgde voor een positieve sfeer rondom Oranje en zorgde ervoor dat de deur altijd openstond."

"Guidetti heeft geweldig veel kennis van volleybal. Hij weet het team te motiveren en op technisch en tactisch vlak alles uit zijn team te halen. Hij is de complete coach."

Hoeveel haast is er met het aanstellen van een opvolger?

"Er is niet zo heel veel haast, want het internationale seizoen begint in mei, na de clubcompetities. Eerst wacht Oranje de World Grand Prix en dan in september het EK in Azerbeidzjan en Georgië. Maar de bond zal er snel uit willen zijn."

Heb je een geschikte coach voor ogen?

"Er zal in ieder geval echt een topcoach voor terug moeten komen. Ze kunnen nu niet zomaar een assistent doorschuiven, het zal wel een internationale topper moeten zijn. Niet iemand uit het B-segment, maar iemand uit de top van het A-segment."

"Er zal veel animo zijn voor de functie, want de topcoaches kennen de potentie van het team. Daar willen ze wel mee aan de slag. Het is een interessante baan omdat de Nederlandse volleybalbond - al voor het aanstellen van Guidetti - de deur heeft opengezet voor coaches die de baan willen combineren met het coachen van een club. Guidetti is zelf opgestapt, dus de bond hoeft hem in ieder geval niet af te betalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl