Een 31-jarige Nederlandse piloot is in Duitsland verblind met een laser tijdens de landing. Desondanks zette hij het vliegtuig, met aan boord 65 passagiers, veilig aan de grond op het vliegveld van Bremen.

De politie heeft nog geen verdachten aangehouden, melden zowel het ANP als Duitse media. De laseraanval gebeurde afgelopen zaterdag, maar is nu pas bekendgemaakt. Het toestel was opgestegen in Amsterdam. Rond 17.30 uur werd een aantal kilometers ten oosten van Bremen de cockpit beschenen met een groene laserstraal.

Het is onduidelijk of de piloot oogklachten heeft opgelopen. 

Laserpen Getty Images

In Duitsland staat tot tien jaar gevangenisstraf voor het verblinden van een piloot met een laser. In juni raakte een Duitse helikopterpiloot gewond aan zijn ogen na een laseraanval. Hij moest de stuurknuppel overgeven aan de tweede piloot omdat hij niets meer zag.

Overlast in Nederland

Laserpennen zorgen ook in Nederland voor overlast in de luchtvaart. Vorig jaar kwamen er bij de politie 165 meldingen over binnen. Sinds 2012 is het beschijnen van vliegtuigen en helikopters strafbaar in Nederland. De maximumstraf is hier vijftien jaar cel. 

STER reclame