NOS NieuwsAangepast

Drukte bij informatielijn UMC over fouten ivf-behandeling

Het speciale informatienummer dat het UMC Utrecht heeft opengesteld vanwege de fouten die zijn gemaakt in het ivf-laboratorium, wordt vandaag druk gebeld. Veel mensen hebben vragen over hun behandeling en over de risico's die ze daarbij mogelijk hebben gelopen. Het communicatieteam van het ziekenhuis is op volle sterkte om de telefoontjes te beantwoorden.

Van de 26 vrouwen die mogelijk zaad van een verkeerde man hebben gekregen, zijn er twee nog niet bereikt. "Het vermoeden bestaat dat ze op vakantie zijn", zegt een woordvoerder. "Maar we zullen er alles aan doen om hen zo snel mogelijk te bereiken." Met alle paren zullen zo snel mogelijk afspraken worden gemaakt om te praten over behoeften en eventuele verdere onderzoeken.

Minister Schippers van Volksgezondheid is van de situatie op de hoogte. "Ik ben onaangenaam getroffen en leef enorm mee met de koppels die nu nog in spanning zitten. Ik wil dat het goed wordt uitgezocht, dat ervoor wordt gezorgd dat het niet meer kan gebeuren en dat mensen die het betreft zo spoedig mogelijk duidelijkheid krijgen." De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ziet toe op het onderzoek dat door het UMC wordt uitgevoerd.

Oud sperma

In het UMC Utrecht zijn bij de bevruchting van eicellen van 26 vrouwen met de ICSI-methode mogelijk verkeerde zaadcellen gebruikt, doordat in het instrument dat gebruikt werd oud sperma was achtergebleven. De kans bestaat dat de eicellen zijn bevrucht met het zaad van de verkeerde man. Sommige vrouwen zijn op dit moment nog zwanger, andere zijn al bevallen.

Deze fout heeft ook gevolgen voor vrouwen die worden behandeld in een aantal andere ziekenhuizen in de regio. Die ziekenhuizen zijn voor vruchtbaarheidsbehandelingen afhankelijk van het academische ziekenhuis.

De getroffen instellingen zijn het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum met locaties in Utrecht en Nieuwegein, het Diakonessenhuis in Utrecht en het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Daar worden voorlopig geen ivf-, ICSI- en cryobehandelingen gedaan. Volgende week moet volgens een woordvoerder duidelijk zijn welke behandelingen kunnen doorgaan en welke moeten worden uitgesteld.

Invriezen

Het UMC Utrecht kan als enige ziekenhuis in de regio de eicellen die bij vrouwen in andere ziekenhuizen zijn afgenomen, bevruchten met sperma van hun partner en vervolgens de embryo's invriezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl