Timmermans en Plasterk tijdens een informeel kabinetsberaad, augustus 2014
NOS Nieuws

'Timmermans deed een half jaar niks'

Eurocommissaris Timmermans heeft als PvdA-Kamerlid in 2010 een half jaar lang niets gedaan omdat hij in de fractie de portefeuille Buitenland niet had gekregen. Dat zegt PvdA-minister Plasterk, die destijds ook in de Tweede Kamer zat, in een interview met de Volkskrant. Timmermans wil niet op de uitspraken van Plasterk reageren.

Timmermans was al van 1998 tot 2007 lid van de PvdA-fractie geweest, waarin hij zich had beziggehouden met Europese Zaken, Defensie en Buitenlandse Zaken. In het kabinet-Balkenende IV hield hij zich als staatssecretaris van Buitenlandse Zaken bezig met Europese samenwerking. Toen de PvdA in 2010 terugkeerde in de oppositie, werd Timmermans weer fractielid.

Snoeihard

Volgens Plasterk heeft Timmermans het toen "snoeihard" gespeeld om weer Buitenlandse Zaken te krijgen. "Timmermans zei: 'Ik wil de buitenlandportefeuille. Maar daar zat al iemand op. Bovendien is het een beetje not done. Je komt uit een kabinet, je kent iedereen op het departement. Maar Timmermans heeft net zo lang zijn adem ingehouden totdat hij dat woordvoerderschap had. Hij zei 'Nou, dan doe ik gewoon niks.' Echt, die heeft een half jaar niks gedaan."

Plasterk vond het "een rare vertoning". Iedereen was met iets bezig, "maar Timmermans zei: 'Ik hoor het wel als ik wat kan doen met Buitenlandse Zaken". Uiteindelijk kreeg hij dat woordvoerderschap. De andere woordvoerder Buitenland in de fractie was Martijn van Dam, de huidige staatssecretaris van Landbouw.

Problem solver

Plasterk zegt in het Volkskrant-interview ook dat Timmermans niet de houding had om problemen op te lossen. Toen Plasterk in 2007 minister werd, zei Timmermans volgens hem: "'Jij bent een echte problem solver'. Dat bedoelde hij kritisch. Ik had de houding van een bèta: we hebben een probleem, we maken het zo klein mogelijk en lossen het op. Maar in de politiek, als je op meta-niveau kijkt, kun je ook zeggen: wees blij, koester dat probleem! Maak het groter. Dan kun je er nog jaren plezier van hebben!".

Plasterk zelf was tot 2007 wetenschapper en publicist. Hij neemt volgend jaar na tien jaar afscheid van de politiek. Timmermans was in het kabinet-Rutte II minister van Buitenlandse Zaken, tot hij in 2014 vice-voorzitter van de Europese Commissie werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl