NOS NieuwsAangepast

Chapecoense-crash: geen mankementen, wel menselijke fouten

De piloot, de vliegmaatschappij en de Boliviaanse luchtvaartautoriteit zijn schuldig aan de vliegtuigcrash in Colombia een maand geleden. Dat concludeert de Colombiaanse luchtvaartautoriteit na onderzoek. Bij het ongeluk kwamen 71 mensen om, onder wie bijna het hele eerste team van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense.

Het toestel van de Boliviaanse maatschappij Lamia stortte neer bij Medellin, omdat de piloot niet had bijgetankt en motorproblemen vanwege brandstoftekort te laat had gemeld. "Er waren geen technische mankementen, slechts menselijke fouten", zegt een van de onderzoekers.

Dat het vliegtuig waarschijnlijk te kampen had gehad met brandstofproblemen werd kort na het ongeluk al duidelijk. De hoeveelheid kerosine werd van tevoren al als krap gezien voor de afstand en een luchthaven waar onderweg kon worden bijgetankt, was inmiddels gesloten, nadat het toestel met vertraging was vertrokken vanuit Bolivia.

Vergunning

Volgens de Colombiaanse onderzoekers had Bolivia het vluchtplan nooit mogen goedkeuren, vanwege de krappe brandstofmarge, maar ook omdat het toestel te zwaar beladen was en niet op de hoogte mocht vliegen waarop het vloog. De voorlopige conclusies van de Colombianen komen deels overeen met die van de Boliviaanse autoriteiten. Die concludeerden eerder al dat de piloot en Lamia verantwoordelijk zijn voor het ongeluk.

De directeur van Lamia werd eerder deze maand opgepakt op verdenking van doodslag. Zijn zoon, een voormalige medewerker van de Boliviaanse luchtvaartautoriteit, zit ook vast. Hij wordt ervan verdacht dat hij zijn invloed heeft aangewend om een vergunning te regelen voor het toestel.

Er zijn ook aanklachten ingediend tegen een eigenaar van Lamia, maar hij is onvindbaar. De andere eigenaar van de maatschappij was de piloot van het ramptoestel. Hij is omgekomen. Ook een Boliviaanse luchtverkeersleider is aangeklaagd. Hij is gevlucht en heeft asiel aangevraagd in Brazilië.

Chapecoense was eind november onderweg van Santa Cruz in Bolivia naar Colombia om de finale van de Copa Sudamericana (de Zuid-Amerikaanse evenknie van de Europa League) te spelen tegen de Colombiaanse club Atlético Nacional uit Medellín. Zes van de 77 inzittenden overleefden de crash.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl