Reuters

De slotdag van de Braziliaanse voetbalcompetitie is een eerbetoon geworden voor de omgekomen spelers van Chapecoense. Hun vliegtuig stortte op 28 november neer bij Medellin in Colombia. Het team zou daar de eerste wedstrijd spelen in de finale om de Zuid-Amerikaanse voetbalbeker, te vergelijken met de eindstrijd in de Europa League.

Chapecoense zou zijn laatste wedstrijd in de competitie gespeeld hebben tegen Atletico Miniero. De wedstrijd ging niet door. Om formele redenen waren wel vier scheidsrechters naar het lege stadion gekomen.

De slotronde van de competitie was een week verplaatst. Wegens het vliegtuigongeluk was het volledige voetbalprogramma vorige week zondag afgelast.

Alle teams hadden vandaag het logo van Chapecoense op het shirt. Supporters van andere clubs zongen liederen van Chapecoense, dat in de laatste jaren was opgeklommen tot de hoogste divisie in het Braziliaanse voetbal. 

Ronaldinho

Verscheidene Braziliaanse spelers, onder anderen Ronaldinho, hebben aangeboden in het komend seizoen uit te komen voor Chapecoense, zodat de club kan blijven uitkomen op het hoogste niveau. 

Bij het ongeluk vielen 71 doden, onder wie veel spelers en begeleiders van Chapecoense. Het toestel stortte neer wegens gebrek aan brandstof. In verband met het ongeluk zijn in Bolivia twee mensen aangehouden. De twee zijn een eigenaar van de chartermaatschappij en een luchtvaartfunctionaris. Om onduidelijke redenen weigerde de gezagvoerder van het vliegtuig een tussenlanding te maken, hoewel hij gewaarschuwd was dat de brandstof voor zo'n lange vlucht wel eens ontoereikend zou kunnen zijn. 

STER reclame