NOS Nieuws

Eenzaamheid alleen bij ouderen? Ook jongeren gaan eronder gebukt

"Eenzaam in een grote zee van mensen", zei Dorien eind november tegen verslaggever Mattijs van de Wiel. De 51-jarige Amsterdamse heeft geen familie, geen partner en geen vrienden en krijgt zelden mensen over de vloer. Haar situatie tekent die van veel mensen, van jong tot oud, zegt voorzitter Pauline Meurs van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).

Meurs spreekt van een breed maatschappelijk probleem. "We hebben het vaak over ouderen en eenzaamheid. Dat komt dan vooral omdat mensen ouder worden en sociale contacten en verbanden wegvallen. Maar we zien ook vaker dat jongeren eenzaam zijn, en daar ligt het onderwerp vaak nog meer in de taboesfeer dan bij ouderen."

Eenzaamheid gaat vooral om het gevoel van verlies, het gevoel er niet bij te horen en het gevoel van uitsluiting.

Voorzitter Pauline Meurs van de Raad voor Volksgezondheid

Zo'n 70 procent van de jongeren voelt zich weleens eenzaam, becijferde de RVS. Meurs benadrukt dat dat iets anders is dan je 'alleen voelen'. "Eenzaamheid gaat vooral om het gevoel van verlies, het gevoel er niet bij te horen en het gevoel van uitsluiting." Dat zijn gevoelens die vooral vaak bij jongeren voorkomen.

Als voorbeeld noemt ze het beeld van iemand die alleen op het schoolplein staat. "Kinderen die geen aansluiting vinden. En dat is iets waar we ons veel meer van bewust moeten zijn: dat het een breed probleem is."

Eenzaamheid heeft vaak ook iets te maken met hoe mensen zelf in elkaar zitten.

Voorzitter Pauline Meurs van de Raad voor Volksgezondheid

Er wordt vaak gedacht dat mensen die zich eenzaam voelen zelf iets moeten ondernemen, zegt Meurs. "Maar zo makkelijk is dat niet voor iedereen." Ze benadrukt dat veel mensen al veel geprobeerd hebben, maar steeds van een koude kermis thuiskomen. "En eenzaamheid heeft vaak ook iets te maken met hoe mensen zelf in elkaar zitten."

De RVS deed onderzoek naar eenzaamheid onder Nederlanders, en brengt binnenkort een advies uit aan de overheid. In het advies wordt onder meer gesteld dat de overheid het probleem niet alleen te lijf moet gaan met hulpverleners, maar vooral met kleine initiatieven. "Een andere belangrijke boodschap die we geven is: het hoort bij het leven. We moeten accepteren dat eenzaamheid er soms is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl