Vorig jaar belden zo'n 250.000 mensen met Sensoor
NOS Nieuws

Meeste telefoontjes hulplijn Sensoor over eenzaamheid

De meeste mensen die vorig jaar met hulplijn Sensoor hebben gebeld, wilden praten over eenzaamheid. Het gaat om ruim een kwart van bellers. Vooral vrouwen tussen de 30 en 60 jaar wilden hun hart luchten over dit onderwerp.

Andere zaken waar bellers over wilden praten, waren psychische problemen (eenvijfde van de gesprekken) en relatieproblemen (één op de tien gesprekken).

Stem

Vorig jaar zijn in totaal ongeveer een kwart miljoen gesprekken gevoerd met Sensoor, blijkt uit de jaarcijfers. Bij de hulplijn werken ruim 900 vrijwilligers, die dag en nacht bereikbaar zijn per telefoon, e-mail en chat voor een anoniem luisterend oor.

Sensoor speelt naar eigen zeggen een belangrijke rol bij het verlichten van eenzaamheid. "Bellers willen even een stem horen, hebben soms dagen niemand gesproken." Vooral ouderen lopen volgens de organisatie risico op sociale eenzaamheid. "Door het wegvallen van een partner en steeds meer familieleden en kennissen, komen zij letterlijk alleen te staan."

'Zomereenzaamheid'

Ook onder mensen met een groot sociaal netwerk komt eenzaamheid voor. Die mensen kunnen hun verhaal niet kwijt omdat ze zich schamen, hun naasten niet willen belasten of het gevoel hebben dat ze niet worden begrepen.

Sensoor merkt ook dat mensen kampen met wat de organisatie 'zomereenzaamheid' noemt. Deze mensen voelen zich eenzaam omdat vrienden en behandelaars met vakantie zijn en hun vaste tv- en radioprogramma's een zomerstop hanteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl