AFP

Een maand voor hij in het Witte Huis trekt, heeft Donald Trump zijn liefdadigheidsorganisatie gesloten. In een toelichting zegt Trump dat hij al zijn energie nodig heeft voor het presidentschap en dat hij het niet kan gebruiken dat zijn liefdadigheidswerk in verband wordt gebracht met belangenverstrengeling.

Het Openbaar Ministerie in New York begon in september een onderzoek naar de stichting, naar aanleiding van berichten dat de stichting geld heeft overgemaakt voor de campagne van Trump. Een justitiewoordvoerder zei dat de stichting tijdens het onderzoek niet gesloten kan worden. Het OM onderzoekt ook een donatie van de stichting in juni voor de herverkiezingscampagne van minister van Justitie Pam Bondi in Florida. Ze maakt deel uit van het overgangsteam van Trump.

Liefdadigheid

Trump heeft zijn medewerkers opdracht gegeven de Donald Trump Stichting te sluiten. Hij zegt erbij dat de stichting gedurende tientallen jaren miljoenen dollars heeft gedoneerd voor veteranen, politiemensen en kinderen, zonder andere kosten te maken. De aanstaande president zegt dat hij op een andere manier doorgaat met liefdadigheid, zonder daarover in detail te treden.

Voor de Democraten gaat het besluit van Trump niet ver genoeg. Zij roepen de aanstaande president op al zijn zakelijke belangen onder te brengen in een blind trust, waarmee hij afstand doet van zeggenschap over zijn geld.

STER reclame