Aad en Ien van der Valk
NOS NieuwsAangepast

Na vijftig jaar samenleven, wilden Aad en Ien ook samen dood

De rouwadvertentie van het voormalige CDA-Kamerlid Frans Jozef van der Heijden en zijn vrouw krijgt in oktober van dit jaar veel aandacht. Ze kiezen samen voor de dood en wakkeren daarmee ook de maatschappelijke discussie over euthanasie aan.

Het echtpaar Aad en Ien van der Valk kiest er begin dit jaar ook voor om samen uit het leven te stappen. Ze plegen euthanasie na ruim vijftig jaar samen te zijn geweest.

Voor het programma Uit het Leven, waarin de NOS terugblikt op beroemde en minder beroemde mensen die het afgelopen jaar zijn overleden, bezoekt verslaggever Peer Ulijn hun zoon, Jeroen van der Valk.

'Mijn ouders zeiden samen ja tegen de dood, als een soort omgekeerd huwelijk'

Op de trouwdag van zijn ouders, in juni vorig jaar, hoort Jeroen dat zijn ouders niet meer verder willen leven. Zijn vader Aad (68) heeft longvlieskanker en zijn moeder Ien (66) heeft de ziekte van Parkinson.

Jeroen begrijpt de keuze van zijn ouders goed, maar heeft het er ook moeilijk mee. "In het begin ben ik wel boos geweest. Waarom hebben ze voor de dood gekozen en niet voor mij? Dat klinkt wat egoïstisch, maar dat is nu wel voorbij. Dat is een deel van de verwerking."

Aad en Ien genieten nog zo veel mogelijk van de laatste maanden die ze samen hebben. 3 februari 2016 is de dag van de euthanasie. "Dat vond ik wel een soort omgekeerd huwelijk", zegt Jeroen. "Ze hebben eerst gezegd 'tot de dood ons scheidt' en nu moesten ze samen ja zeggen voor de dood."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl