Frans Jozef van der Heijden
NOS NieuwsAangepast

Oud-CDA-politicus Van der Heijden en vrouw beëindigen hun leven

Het voormalige CDA-Kamerlid Frans Jozef van der Heijden (78) is overleden. Uit een overlijdensadvertentie in het AD blijkt dat hij en zijn vrouw vorige week samen een eind aan hun leven hebben gemaakt. Beiden leden aan een ongeneeslijke ziekte die in een vergevorderd stadium was.

De nabestaanden schrijven dat Van der Heijden en zijn vrouw "na een gelukkig leven niet meer willen scheiden wat in april 1963 werd verbonden" en dat ze samen zijn overleden.

De twee worden in de advertentie in het AD zelf ook geciteerd: "De discussie over het zelfgekozen levenseinde staat nog steeds in het teken van de vraag of mensen, die menen dat zij hun leven hebben voltooid, dat leven ook mogen beëindigen. Meest voor de hand ligt de vraag of mensen, die menen dat hun leven in groot lijden en last dreigt te eindigen (o.m. door ernstig aangetaste zorg), dat leven ook mogen beëindigen nu ze nog niet al te zeer lijden en in last voor zichzelf en anderen verkeren."

Samenleven

Volgens Van der Heijden en zijn vrouw is in de discussie helemaal geen plaats voor samen afscheid nemen. "Alsof - in ons geval 53 jaar- samenleven in voor- en tegenspoed, maar vooral in liefde en geluk dan geen gewicht meer in de schaal legt bij de vraag dat leven ook samen te mogen beëindigen."

Van der Heijden zat van 1982 tot 1998 in de Tweede Kamer voor het CDA. Hij hield zich onder meer bezig met binnenlandse zaken en politie. Verder was hij lid van de gemeenteraad in Rotterdam en van Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Voor Sybrand Buma, fractievoorzitter van het CDA en een goede bekende van Van der Heijden, is deze keuze van zijn partijgenoot geen reden om het partijstandpunt over zelfdoding te wijzigen.

"De rouwadvertentie beïnvloedt de discussie niet", stelt Buma. "Ik heb het gelezen en respecteer het, maar het staat los van de discussie over een waardig levenseinde en daar was de commissie Schnabel duidelijk over." Die commissie oordeelde eerder dat ruimere juridische mogelijkheden voor hulp bij zelfdoding niet wenselijk is.

Onlangs keerde het CDA in de Tweede Kamer zich fel tegen het kabinetsplan om stervenshulp bij een 'voltooid leven' toe te staan. CDA-leider Buma noemde dat voorstel een stap te ver. "Veel belangrijker dan hulp bij zelfdoding is dat we mensen aan het eind van hun leven in een moeilijke fase bijstaan", zei hij twee weken geleden.

Van der Heijden (l.) zat in 1988 in de commissie bij de enquête naar de paspoortfraude. In het midden Aad Kosto (PvdA), rechts voorzitter Loek Hermans (VVD)

Familie

Het echtpaar Van der Heijden was al geruime tijd ziek. Hun zelfgekozen dood is uitvoerig voorbereid met familie en vrienden, zegt een woordvoerder namens de nabestaanden. De familie wil niet reageren op het statement in de rouwadvertentie. Ze willen zich voorbereiden op de crematie, die donderdag is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl