De plek waar terreurverdachte Anis Amri werd doodgeschoten
NOS NieuwsAangepast

'Marokko waarschuwde Duitsland voor Anis Amri'

De geheime dienst in Marokko (DGST) heeft de Duitse collega's tot twee keer toe gewaarschuwd dat de Tunesiër Anis Amri bereid was een terroristische aanslag te plegen. In een persbericht van de Marokkaanse ambassade in Berlijn schrijft woordvoerder Fatima Fertat dat de DGST op 19 september en 11 oktober zijn Duitse collega's daarvan op de hoogte heeft gebracht.

Amri is de verdachte van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, waarbij 12 mensen om het leven zijn gekomen. De 24-jarige Tunesiër is vannacht doodgeschoten bij een politiecontrole in Milaan.'

'Aanhanger van IS'

Maanden geleden al, volgens de website Mondafrique, hadden Marokkaanse agenten van de geheime dienst Anis Amri al aangeduid als aanhanger van IS. Die informatie zouden ze hebben gedeeld met Duitsland.

Volgens de Duitse krant Bild zou het Bundeskriminalamt, de federale recherchedienst, in het bezit zijn geweest van de informatie van de Marokkaanse geheime dienst. De hoogste baas, Holger Münch, heeft daarover gezegd dat zijn medewerkers jaarlijks honderden tips krijgen, die niet allemaal kunnen worden nagegaan.

Amri woonde zo'n veertien maanden illegaal in Duitsland. Hij zou in Dortmund twee aanhangers van IS hebben bezocht. Een van hen zou een Rus zijn, de ander een Marokkaan.

Salafisten

De Süddeutsche Zeitung, de NDR en de WDR berichten dat Amri begin deze maand is ondergedoken. Daarvoor bewoog hij zich ook in de kringen van de prediker Abu Walaa in Hildesheim, een salafist die in november is gearresteerd. Hildesheim, in het noorden van Duitsland, is sinds 2012 een belangrijk centrum geworden van salafisten. Dat gebeurde nadat fundamentalistische moslims daar een moskee waren begonnen.

In Dortmund woonde Amri bij een man die tegelijk met de prediker is aangehouden. Die verdachte, Boban S., wordt ervan beschuldigd dat hij een aanhanger is van IS en mensen voor die organisatie ronselde.

Italië

De Tunesische verdachte is eerder gearresteerd door de Italiaanse autoriteiten toen hij probeerde naar Turkije te gaan, waar hij had willen meedoen aan de oorlog in Syrië.

Amri arriveerde in 2011 in Lampedusa. Hij bracht enkele jaren door in Italië. Daarna ging hij naar Duitsland, tot hij afgelopen nacht opdook in een voorstad van Milaan.

Marokkaanse dienst

De Marokkaanse inlichtingendiensten blijken vaker waardevolle informatie te hebben over IS-aanhangers. Ze zetten de Franse politie op het spoor van de IS-cel in de Parijse wijk Saint-Denis. Na een tip om de nicht te volgen van de gezochte terrorist Abdelhamid Abaaoud, kwam de Franse politie achter een schuilplaats van de terroristen die vorig jaar de aanslagen pleegden in Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl