Agenten doorzoeken de verwoeste schuilplaats van de terreurcel
NOS Nieuws

'Marokko tipte Frankrijk: volg de nicht van het brein'

Marokkaanse inlichtingendiensten hebben de Franse politie op het spoor gezet van de IS-cel in de Parijse wijk Saint-Denis. Dat zeggen bronnen van het France radiostation France Info. De Franse minister van Binnenlandse Zaken zei gisteren al dat een niet-Europese inlichtingendienst had gewaarschuwd dat de gezochte terrorist Abdelhamid Abaaoud in Frankrijk zat.

Maandag 16 november, drie dagen na de terreuraanslagen in Parijs, spraken vier agenten van Marokkaanse inlichtingendiensten met Franse politiechefs, meldt France Info. "Volg de nicht van het brein van de aanslagplegers Abdelhamid Abaaoud: zij heet Hasna Ait Boulhacen. Zij woont in Frankrijk. Zij is heel erg geradicaliseerd. Volg haar spoor. Luister haar af!", was de mededeling.

Vanaf dat moment luisterden agenten van de antiterrorisme-eenheid Boulhacen (26) af. De gesprekken die zij opvingen, leidden naar de schuilplaats van de terroristen in de Parijse voorstad Saint-Denis.

Facebook

Woensdagochtend begon het beleg. Daar zijn drie personen bij omgekomen, onder wie Abaaoud en Boulhacen.

France Info schrijft verder dat Boulhacen het laatste half jaar snel radicaliseerde. Zij ging een nikab dragen, raakte gefascineerd door de strijd in Syrië en droomde ervan daarheen te gaan.

In september plaatste zij een foto van haar neef, jihadganger Abaaoud, op Facebook. Die werd op dat moment al volop gezocht.

Meer invallen

Het offensief van de Franse overheid tegen het terrorisme gaat onverminderd door. De afgelopen nacht zijn er 182 invallen geweest. Daarbij zijn 17 mensen aangehouden, drugs en 76 wapens in beslag genomen.

In het kader van terreurbestrijding zijn sinds vrijdag in totaal 793 invallen gedaan, 90 mensen opgepakt en 174 wapens in beslag genomen, waaronder 18 zware vuurwapens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl