Bootvluchtelingen bij Malta AFP

Er is dit jaar een recordaantal bootvluchtelingen verdronken in de Middellandse Zee. Bij twee schipbreuken tussen Libië en Italië, gisteravond, kwamen volgens opvarenden ongeveer 100 mensen om het leven. Daarmee komt de teller op ruim 5000. Vorig jaar verdronken volgens de Internationale Organisatie van Migratie 3777 mensen. 

Volgens de IOM wagen minder mensen de oversteek, maar zijn de risico's groter geworden. Zo kiezen vluchtelingen minder vaak voor de route tussen Turkije en Griekenland, in plaats daarvan nemen ze de gevaarlijkere route vanuit Noord-Afrika. 

Daarnaast sturen mensensmokkelaars steeds vaker migranten in niet-zeewaardige rubberbootjes op reis. Ook wagen meer mensen de oversteek in de winter, bij onstuimig weer.

"Deze trend bevestigt dat Libië steeds gevaarlijker wordt voor migranten", stelt een IOM-woordvoerder. "Veel mensen vertellen ons dat ze niet wilden doorreizen naar Europa, maar dat er te veel geweld was in Libië. Daarom wagen ze de oversteek."

De IOM benadrukt dat het om een schatting gaat; waarschijnlijk ligt het ware aantal drenkelingen hoger. Zo zijn er geen goede cijfers over de route tussen Noord-Afrika en Spanje, omdat daar minder toezicht is en er kleinere bootjes worden gebruikt.

Volgens de IOM zijn er dit jaar ruim 360.000 migranten in Europa gearriveerd, van wie de helft in Italië aankwam. Vorig jaar bereikten nog een miljoen mensen het Europese vasteland, van wie 850.000 via Griekenland. Daar kwamen dit jaar 173.000 mensen aan. 

STER reclame