NOS Nieuws

Europol begint onderzoek naar scheepsramp op Middellandse Zee

Europol stelt alsnog een onderzoek in naar een scheepsramp met vluchtelingen in april voor de Egyptische kust. Daarbij kwamen naar schatting 500 mensen om. 37 overlevenden kwamen een week later in Griekenland aan.

Directeur Rob Wainwright van de Europese politie-organisatie zegt dat er nog veel vragen onbeantwoord zijn en dat geen enkel land of andere organisatie de gebeurtenissen wil onderzoeken. Die partijen stellen zich op het standpunt dat zij geen mandaat hebben in het gebied waar de migranten verdronken.

Overstap

Uit onderzoek van internationale media kwam na de ramp naar voren dat begin april een schip met 300 migranten de haven van de Egyptische stad Rashid had verlaten. In de nacht van 8 op 9 april kwam een vissersboot met nog eens 200 migranten langszij. Toen mensensmokkelaars die opvarenden lieten overstappen op de andere boot, sloeg die om.

De smokkelaars gingen ervandoor en lieten drenkelingen die nog in leven waren hulpeloos achter. De overlevenden werden opgepikt door een passerend vrachtschip, dat ze aan de Griekse kustwacht overdroeg.

2000 euro

De BBC en Reuters spraken met overlevenden en nabestaanden en wisten zo te achterhalen dat de slachtoffers meer dan 2000 euro hadden betaald om naar Italië te worden gebracht. Ook wisten zij de smokkelaars op te sporen. De omgekomen migranten kwamen onder meer uit Somalië, Ethiopië, Egypte, Sudan en Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl