EPA
NOS NieuwsAangepast

Nieuw vaccin tegen ebola blijkt goed te werken

Een doorbraak in de strijd tegen ebola: een experimenteel vaccin tegen het virus blijkt goed te werken. Bijna 6000 mensen in Guinee in West-Afrika kregen vorig jaar het vaccin toegediend. Geen van hen werd ziek, blijkt uit de testresultaten die zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Van de 6000 anderen die meededen aan het onderzoek en die het medicijn niet kregen, raakten er 23 besmet.

Wetenschappers proberen al jaren een vaccin te ontwikkelen. Dit is het eerste dat effectief blijkt en besmetting voorkomt.

WHO: werkbaar vaccin tegen ebola ontdekt

"De uitkomst van het onderzoek komt te laat voor de mensen die omkwamen bij de ebola-epidemie in West-Afrika. Maar bij een volgende uitbraak zijn we niet langer weerloos", zegt Marie-Paule Kieny, van de Wereldgezondheidsorganisatie. De WHO leidde het onderzoek naar het vaccin in samenwerking met andere organisaties.

Na de grote uitbraak van het virus in 2013 in Guinee, verspreidde het virus zich naar Liberia en Sierra Leone. Er kwamen meer dan 11.000 mensen om het leven. De manier waarop de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak aanpakte, kwam de organisatie op flink wat kritiek te staan. Vorig jaar gaf de WHO toe dat deze aanpak op een aantal punten flink tekort was geschoten.

Het farmaceutische bedrijf Merck gaat de toezichthoudende instanties in Europa en de VS volgend jaar toestemming vragen om het medicijn te produceren en op de markt te brengen.

Onder controle

GAVI, een organisatie die zich inzet voor goedkope vaccins in arme landen, heeft op voorhand al voor 5 miljoen dollar van het nieuwe medicijn ingekocht. Het vaccin is al ingezet in Sierra Leone om een nieuwe uitbraak van het virus daar de kop in te drukken.

In maart verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie dat ebola onder controle was en geen gevaar meer opleverde voor de wereldbevolking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl