Een man in Ivoriaanse stad Abidjan waarschuwt voor ebola
NOS NieuwsAangepast

Ebola-uitbraak echt voorbij, Ivoorkust opent grenzen weer

Ruim twee jaar na de ebola-epidemie heeft Ivoorkust zijn grenzen met Liberia en Guinee weer geopend.

De buurlanden Liberia en Guinee werden eind 2013 getroffen door een hevige uitbraak van het ebolavirus, waaraan zeker 11.000 mensen overleden. Ivoorkust besloot in augustus 2014 zijn westelijke grenzen volledig te sluiten om een uitbraak in eigen land te voorkomen.

De maatregel werd toentertijd bekritiseerd; een aantal gezondheidsorganisaties dacht dat de epidemie er juist door versterkt zou worden. De getroffen landen zouden erdoor geïsoleerd raken, ook op economisch gebied.

Beschermen

Nu de uitbraak weer voorbij is, denkt Ivoorkust dat de beslissing toch juist was. "We moesten deze maatregelen wel nemen om ons land te beschermen. En het feit dat we geen enkele besmetting hebben gehad in Ivoorkust, zegt ons dat het succesvol was", zegt een woordvoerder van de regering.

Overigens was Ivoorkust niet het enige land dat zich afsloot van buurlanden met ebola. Ook Mali en Senegal gooiden hun grenzen dicht als maatregel om het virus te weren.

Ebola is zo goed als bedwongen. De Wereldgezondheidsorganisatie concludeerde in mei dat ebola geen bedreiging meer vormt voor de gezondheid in West-Afrika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl